Raylı taşıtlarda ısıtma, soğutma ve klima sistemleri
Heating, cooling and air conditioning systems of railway vehicles
- Tez No: 127318
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal konfor, raylı taşıtlar, iklimlendirme sistemi, Thermal comfort, railway vehicles, air conditioning systems «3KS»"*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZET Günümüz taşımacılığında güvenli, ucuz, hızlı yolculuk kadar termal konfor şartlarının sağlanması da önemlidir. Uygun seyahat ortamının temini ticari basan için ön koşullardan biridir, İlk yatırım ve işletme masrafları gözönünde bulundurularak mümkün olduğu kadar termal konfor değerlerini sağlayacak kriterler raylı yolcu taşıtları tasarımında göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada raylı taşıtların ısıtma, soğutma ve iklimlendirilmesi konusunda ilk önce termal konfor parametreleri ele alınmış, bu konudaki UIC (Uluslararası Demiryollar Birliği) standartları anlatılmıştır. Daha sonra iklimlendirme sistemi tasarımı ve proje faaliyetleri anlatılmıştır. Ayrıca örnek olarak bir yolcu vagonu için klima sistemi hesapları yapılmıştır. Ülkemizde raylı taşıtlarda ki ısıtma, soğutma ve klima sistemleri tarihsel gelişim süreci içerisinde anlatılmıştır. Ayrıca ısıtma, soğutma ve klima cihazı için gerekli olan enerjinin elde edilmesi de ayrı paralellikte anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In contemporary transportation it is important maintaining cheap, safe and fast voyage however maintaining thermal comfort conditions is also very important Providing appropriate journey ambiance is one of the priorities of commercial success. Taking into account the initial investments and managing outcomes, the criterions that provide thermal comfort values must be taken into consideration in designing the railway passenger vehicles. In this study, firstly the thermal parameters on heating, cooling and air conditioning the railway vehicles are handled; then the standarts of UIC (Union Internationale des Chemins de fer) on this subject are explained. And thereafter the designing the air conditioning systems and project activities are described. Moreover the accounts wre made for the air conditioning for an individual passanger vagoon. The heating, cooling and air conditioning systems in the railway vehicles in our country are described in historical perspective. And in parallel maintaining the energy, required for heating, cooling and air condition apparatus is explained.