İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gün içi getiri, volatilite ve kapanış fiyatı manipülasyonu
Intra-day stock returns, volatility and close-end price manipülation in the İstanbul stock exchange
  1. Tez No: 127770
  2. Yazar: GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse senedi getirişi, Volatilite, Kapanış Fiyatı, Manipülasyon, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 141, Stock Returns, Volatility, Closing Price, Manipulation, Istanbul Stock Exchange 142
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gün içi getiri, volatilite ve kapanış fiyatı manipülasyonu incelenmiştir. Hisse senetlerinin gün içi fiyat hareketleri hakkında bilgi sahibi olan yatırımcılar, gün içi alım-satım kararlarını yine bu bilgi doğrultusunda yapacaklardır. Gün içi getiri üzerine yapılan çalışmalar hisse senetlerinin fiyatlarının kapanışa doğru sistematik bir şekilde arttığını ve kapanış fiyatının genelde alış yönlü oluştuğunu gözlemlemiştir. İMKB'de gün boyu alım yapan yatırımcının gün sonundaki net pozisyonu büyükse, bu yatırımcı gün içi performansını artırabilmek için son alış emrini vererek kapanış fiyatını manipüle etmeye çalışabilir. İMKB'de kapanış fiyatını yapay olarak etkileme olasılığı, hisse senetleri ile uğraşan yatırımcıları, brokerları, hisse senedini sayı olarak en çok tutanları vb., ilgilendiren bir konudur. Yatırımcıların kapanış fiyatı üzerindeki manipülatif etkilerini inceleyen bu çalışma, çoklu regresyon modeli kullanarak gün içinde hisse senedinde yüklü miktarda pozisyon alan yatırımcıların kapanış fiyatına olan etkilerini incelemektedir. Eğer bir yatırımcı gün boyu bir hisse senedinde yüklü miktarda pozisyon almışsa kapanış fiyatını manipüle etmeye çalışması mümkündür. Kapanış fiyatının manipülasyonunu incelemek üzere yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, İMKB'de gün boyu yüklü miktarda alım-satım yapan yatırımcılar tarafından kapanış fiyatını belirlemeye yönelik manipülatif hareketlerin varlığı hakkında bulgular elde edilmiştir. JEL kodları: Gl; G14; G15; G24; C22
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this paper, we examine the behavior of the intra-daily stock returns, volatility and close- end stock price manipulation in the Istanbul Stock Exchange (ISE). Understanding the price behavior in a given trading day could help investors when they are making their buy and sell decisions. Studies of intra-daily returns have found that stock prices systematically rise near the closing minute and the last trade is more often initiated by a buyer. It is likely that a trader in the ISE with a big net position in a given day will want to enhance his performance by manipulating the closing price, this trader will try to improve his position by placing the last buy order. The possibility to artificially influence stock prices in the ISE is an important issue to everybody who is involved in stock trading securities exchanges, investors, brokers, the largest share holders etc. In order to test for the closing price manipulation by the traders in the ISE, we used a multiple regression model, which looks for the effects of the size of the net position of the daily traders. If a trader acquires a large net position in a stock during the trading day, he is likely to influence the closing price of the stock. We find that, close-end price manipulation through big buyers and big sellers is possible in the ISE. JEL classification: Gl; G14; G15; G24; C22