Onarılmış betonarme kolonlarında mekanik kenetlenme yönteminin davranış ve dayanım üzerine etkileri
Effects of mechanical anchorage on the behaviour and strength of facheted reinforced concrete columns
  1. Tez No: 38298
  2. Yazar: BİLAL ÖZGÖRGÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Onarım, Güçlendirme, Betonarme Kolon, Deprem davranışı.i, Repair, Strengthening, Reinforced Concrete column, Seismic behaviour 11
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ONARILMIŞ BETONARME KOLONLARDA MEKANİK KENETLENME YÖNTEMİNİN DAVRANIŞ VE DAYANIM ÜZERİNE ETKİLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Bilal ÖZGÖRGÜ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1995 OZ Betonarme kolonların onarım ve güçlendirilmesi amacıyla kullanılan en yaygın yöntem MANTOLAMA tekniğidir. Bu yöntemde onarım veya güçlendirme gerektiren kolonların çevresini saran ve yeni donatı taşıyan bir beton katmanı oluşturularak kesit büyütülür. Uygulamalarda çok yaygın kullamlmasma karşın gerek bu yöntemin etkinliği gerekse elemanın davranış ve dayanım üzerindeki etkileri yakın zamana kadar araştırılmış değildir. Bu çalışmanın amacı mantolama tekniğinin deprem yükleri altmda davranış ve dayanımlarının incelenmesidir. Bu çalışma geniş kapsamlı (15 adet deney) bir araştırmanın mekanik kenetlenme yönteminin davramş ve dayanıma etkilerini konu alan bir bölümüdür. Deney sonuçlan mantoların dayanım ve dayanım azalması, enerji tüketimi, rijitlik değişimi ve süneklik üzerindeki etkilerini, ortaya koyacak şekilde değerlendirilmiştir. Mekanik bağlantının sağlıklı ve yeterince sağlam biçimde oluşturulması koşuluyla, bu yöntemde gerçekleştirilen mantolama uygulamasının yeterli ve güvenilir olabildiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF MECHANICAL ANCHORAGE ON THE BEHAVIOUR AND STRENGTH OF JACKETED REINFORCED CONCRETE COLUMNS (M.Sc. Thesis) Bilal ÖZGÖRGÜ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 1995 ABSTRACT Jacketing is the most commonly used repair and strengthening technigue applied to reinforced concrete columns. The column cross-section is enlarged by introducing a new concrete layer around the existing column carrying new longitudinal and transverse steel. Although the method is widely used in practice, its effectiveness has not been experimentally investigated until recent years. The object of the present work is to study the seismic performance of jacketed columns. The work presented in this thesis forms a limited part of a comprehensive research project. Four tests reported are concerned with the seismic behaviour of jacketed columns in which jacket steel is anchored by using mechanical damps. Test results were evaluated considering strength, strength degradation, ductility, energy dissipation, stiffness and stiffness degradation displayed by the specimens. Jacketed columns with mechanical anchorege appeared to perform rather satisfactorily, provided that the mechenical clamps are properly designed and manufactured.