Muhasebe mesleğinde etik
Ethics in accountacy profession
- Tez No: 128075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Mesleği, Etik, Etik Eğitimi, Accountancy profession, Ethics, Ethics education
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Muhasebe Mesleğinde Etik Muhasebe mesleğinde etik konusu, mesleğin toplumda üstlendiği sosyal sorumluluk görevi nedeniyle büyük öneme sahiptir. Gelişmiş ülkelerde dahi son yıllarda yaşanan şirket skandallan konuyu bütün dünyada güncel hale getirmiştir. Bu çalışmada muhasebe mesleğinde etiğin Türkiye'deki ve dünyadaki mevcut durumu ile gelişimi incelenmiştir. Mesleki etik ile ilgili olarak yapılan yasal düzenlemeler ve etik eğitimi değerlendirilmiştir. Meslek mensuplarının mesleği etik prensipler çerçevesinde yürütmelerinde en önemli unsurladan birisi etik eğitimi olduğundan, etik eğitimi ayrıca incelenmiştir. Bu çerçevede Profesyonel olarak mesleği icra eden Zonguldak'taki SM, SMMM ve YMMM'lerin konuya ilişkin görüş ve yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır. Veriler görüşme yoluyla anket kullanılarak toplanmıştır. Anket sonuçlarına göre meslek mensuplarının etik eğitiminin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için en uygun yöntemin TÜRMOB bünyesinde düzenlenecek meslek içi seminerler olacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ethics In Accountancy Profession The importance of ethics in accountancy profession is well known by all related parties due to its responsibility to entire society. Even in more developed countries has experienced company scandals which triggered the arguments about ethics. This study examines the developments and the present state of the Accountancy Ethics in Turkey and İn the World. Legal regulations and ethics education is also explored. Within this frame, an attempt is made to determine the views and approaches of professional accountants in Zonguldak, Turkey. In order to achieve this, quesrionnaire method is employed by interview. Results show that professional accountants are aware of the importance of the ethics education. Among education methods, They favour seminers which should be undertaken by the TURMOB during the professional service.