Değişken kesitli kirişlerde yer değiştirmeler ve kaymanın etkisi
The Deflections of beams with variable cross section and effect of shear
- Tez No: 128565
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer değiştirme, lineer ve parabolik olarak değişen kesitli kirişler, yayılı yük, noktasal yük, düzgün yayılı moment, kayma etkisi vıı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Statikçe belirli ve belirsiz haller için değişken kesitli kirişlerin yük ekseni doğrultusunda elastik yer değiştirmeleri, değişik yüklemeler altında incelenmiştir. Analizde ele alman kesitler dairesel ve dikdörtgen kesitli olup, yarıçapın, genişliğin ve yüksekliğin lineer ve parabolik olarak değişimleri gözönüne alınmıştır. Yükleme şartlan olarak ise düzgün yayılı yük, lineer değişken yayılı yük, parabolik değişken yayılı yük, noktasal yük, düzgün yayılı moment halleri düşünülmüştür. Kirişlere ait elastik eğri ifadeleri, genel olarak 4. mertebeden diferansiyel denklemler kullanılarak elde edilmiştir. Yüklemeden meydana gelen eğilme momenti ve kesme kuvvetinin kirişin yer değiştirmesi üzerindeki etkileri, önce ayrı ayrı ardından beraber olduğu halde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Kesme kuvvetinin etkisini belirten ana ifade, enerji yöntemi kullanılarak çıkartılmıştır. Her iki zorlayıcı faktörün etkisi karşılaştırıldığında, eğilme momentinin çökme üzerinde payının kesme kuvvetinin çok üzerinde olduğu bir kez daha doğrulanmıştır. Eğilme momenti ve kesme kuvvetinin yer değiştirme üzerindeki etkilerinin daha iyi görülebilmesi için pratikte uygulaması olan çok sayıda sayısal örnek verilmiştir. Analiz sonucu değişken kesitli kirişlerin yük ekseni doğrultusunda, sabit kesitli kirişlere göre yük altnda daha rijit bir davranış gösterdiği belirlenmiştir. Ergonomik, hafif ve ucuz konstrüksiyonlar elde etmek için değişken kesitli kiriş kullanımının çözümlerden bir olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The elastic deflections of beams with variable cross-section for static and hiperstatic conditions were studied in different load conditions. The beams which were studied in the analysis were circular and rectangular cross section. For radius, width and height variability, linearly and parabolically conditions were considered. For cross section variability, five load conditions were considered: concentrated load; uniformly distributed; linearly varying distributed; parabolically varying distributed transverse load; and uniformly distributed moment. The solutions were obtained by using fourth-order differantial equations. The effects of bending moment and shearing force on deflection of beam were determined separately and together. The equation of effects of shearing force were found by energy method. When the effects of two forcible factors were compared, it has been understood that the effect of bending moment on deflection was much bigger than the effect of shearing force. Lots of numerical examples utilized in civil and mechanical engineering were provided at the end of analysis to explain the efects of bending moment and shearing force on deflection. As a result of this analysis, it is determined that beams with variable cross-section is more rigid than beams with invariable cross-section in the direction of load axis. Using beams with variable cross-section is one of the solution of getting light and cheap constructions. Keywords : Deflection, beams with linearly and parabolically variable cross- section, distributed load, concentrated load, distributed moment, shearing effect vm