Akkeçi dişi oğlaklarının erken damızlıkta kullanılma olanakları
Early breeding possibilities of Akkeçi female kids
- Tez No: 131317
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkeci, early breeding, reproduction traits
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKKEÇİ DİŞİ OĞLAKLARININ ERKEN DAMIZLIKTA KULLANILMA OLANAKLARI Füsun COŞKUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm işletmesinde yetiştirilen Akkeçilerin erken damızlıkta kullanılma olanaklarını araştırmak için gerçekleştirilmiştir. Bu maksatla 2001 yılı aşım mevsiminde, aynı yıl doğmuş olan dişi oğlaklar, 2000 yılı doğumlu dişi çebiçler ve 2-5 yaş arası anaç keçiler damızlıkta kullanılmıştır. Aşım döneminde özel bir yemleme programı uygulanmamıştır. Gebelik başına aşım sayısı oğlak grubunda 1.13, çebiç ve keçi grubunda 1.00 olarak belirlenmiştir. Ortalama gebelik süreleri oğlak, çebiç ve keçi gruplarında sırasıyla 149.79±0.62, 151.27±0.65, 149.32±0.38 gün olarak saptanmıştır. Tekealtı keçilerden doğuranların oranı oğlak grubu için %79.0, çebiç grubu için %94.1,keçi grubu için % 100.0 olarak belirlenmiştir. Tekealtı keçilerden gebe kalanların oranı oğlak, çebiç ve keçi grupları için sırasıyla %79.0, %94.1,%100.0 olarak belirlenmiştir. Gebe kalan hayvanların hepsinin doğurmuş olmasından dolayı bu iki oran birbirleriyle aynı değeri almıştır. Doğumdan sonraki üç gün içinde yavru kayıplarının oğlak çebiç ve keçi gruplarında sırasıyla %5.88, %9.52, %2.85 olduğu belirlenmiştir. Doğan oğlaklarda cinsiyet oranları oğlak grubu için %41.18 dişi, %58.82 erkek, çebiç grubu için %42.86 dişi, %57.14 erkek, keçi grubu için %34.29 dişi, %65.71 erkek olarak, tüm sürüde ise %38.36 dişi, %61.64 erkek olarak saptanmıştır. Kısırlık oranı oğlak grubu için %21.0, çebiç grubu için %5.9, keçi grubu için %0.0'dır. Doğuran keçi başına doğan oğlak sayısı oğlak,çebiç ve keçi gruplarında sırasıyla 1.13, 1.31, 1.46, tekealtı keçi başına doğan oğlak sayısı ise yine sırasıyla 0.89, 1.23, 1.46 olarak saptanmıştır. İkiz doğum oranı oğlak grubunda % 13.33, çebiç grubunda % 31.25, keçi grubunda % 45.83 bulunmuştur. Doğumda ve aşımda grupların ağırlık ortalamaları arasındaki fark önemli bulunmuştur (PO.01). Buna karşılık oğlak, çebiç ve keçi gruplarında gebelik başına aşım sayısı, yavru kayıpları ve döllerin doğum ağırlıkları arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır. Ayrıca gebelik, oğlaklama, kısırlık ve ikizlik oranı için oğlak ve çebiç grupları arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır. Tekealtı keçi ve doğuran keçi başına doğan oğlak sayısı bakımından da oğlak ve çebiç grupları arasında önemli bir farklılık gözlemlenmemiştir. Bu bilgilerin ışığında döl verim parametreleri baz alındığında Akkeçilerin erken damızlıkta kullanılmasının bir sakıncası olmadığı sonucuna varılmıştır. 2003, 33 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Akkeçi, erken damızlıkta kullanma, döl verimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EARLY BREEDING POSSIBILITIES OF AKKECI FEMALE KIDS Füsun COŞKUN Ankara University Graduate School Of Natural And Applied Sciences Department Of Animal Science Supervisor: Prof.Dr. Mehmet ERTU?RUL The aim of the study was to determine early breeding possibilities of Akkeci (Saanen x Kilis Bı) female kids. Animal material of the trial was formed by; 21 female kids, 17 female yearlings and 24 2-5 years old does. Numbers of mating for pregnancy were determined 1.13 for kids and 1.00 for yearlings and does. Average gestation length of kids, yearlings and does were found 149.79±0.62, 151.27±0.65 and 149.32±0.38 days respectively. Pregnancy and birth rates of the groups were 79.0, 94.1 and 100.0% for kids, yearlings and does. In other words, all of animals had normal conception and birth. The total new born kid waste during three days after birth were 5.80, 9.52 and 2.85% for kid, yearling and doe groups. Litter size (prolificacy) of groups were 1.13, 1.31 and 1.46 and kidding percentage (fertility) were 0.89, 1.23 and 1.46 respectively. Twinning rate were determined 13.33% for kids, 31.25% for yearlings and 45.83% for does. The results showed that, there were statistically significant differences (PO.01) between average live weights of the groups during mating and kidding seasons. However there were no statistically significant differences between groups for number of mating for per pregnancy and kid lost. Moreover, twinning rate, birth rate, fertility and prolificacy were significantly different between kids and does not between kids and yearlings. As a result of the study; it can be conclude that, early breeding of Akkeci female kids has not any significant disadvantage. On contrary it contains economical and breeding advantages. 2003, 33 pages.