Keçi sütünde somatik hücrelerden genomik DNA izolasyonu
The Isolation of genomic DNA from goat milk somatic cells
- Tez No: 131318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSAR BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Genomic DNA isolation, milk, somatic cells, chelex 100, phenol- chloroform extraction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KEÇİ SÜTÜNDE SOMATİK HÜCRELERDEN GENOMİK DNA İZOLASYONU Fulya ÖZDİL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ensar BAŞPINAR Bu çalışmada, keçi sütündeki somatik hücrelerden genomik DNA izolasyonun yapılması amaçlanmıştır. Keçi sütleri, Akkeçi ve Kıl keçilerden temin edilmiş ve iki farklı yöntemle toplam 30 süt örneğinden genomik DNA izolasyonu yapılmıştır. Genomik DNA izolasyonu, fenol-kloroform ile chelex 100 ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Her iki yöntemle elde edilen genomik DNA'nm konsantrasyonu ve saflık derecesi, 260 ve 280 nm UV ışığı altında absorbans değerlerinden hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Fenol-kloroform ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen DNA konsantrasyonu ortalama, 2406±322 ng/mL ve saflık derecesi A260/A280 oranında ortalama, 1.816±0.038 olarak bulunmuştur. Bu durum fenol- kloroform ekstraksiyon yöntemiyle genomik DNA'nm saf olarak elde edildiğini göstermektedir. Chelex 100 ekstraksiyon yönteminde ise DNA konsantrasyonu ortalama, 590.0±54.9 (ig/mL ve elde edilen genomik DNA'nın saflık derecesi ortalama, 1.31Ü0.012 olarak bulunmuştur. Bu sonuç chelex 100 ekstraksiyonu ile elde edilen DNA örneklerinde protein kontaminasyonu olduğunu göstermekte ve DNA'lann çok saf elde edilemediğini ifade etmektedir. Fenol-kloroform ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen genomik DNA, % 1.0 'lik agaroz jelinde tek bant olarak görülmüştür. Ancak chelex 100 ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen DNA miktarı az olduğu için agaroz jelinde görüntü alınamamıştır. Sonuç olarak, elde edilen DNA miktarına ve daha sonra yapılacak olan çalışmaların amaçlarına bağlı olarak, genomik DNA izolasyonunda kullanılan yöntemin değişebileceği yorumu yapılmıştır. RFLP, RAPD ya da mikrosatellit analizleri gibi çalışmalarda oldukça saf DNA'ya ihtiyaç duyulduğundan, genomik DNA izolasyonu için fenol-kloroform ekstraksiyon yönteminin kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ebeveyn testleri ve babalık analizlerinde ise, genomik DNA'nın çok saf olması gerekmediğinden chelex 100 ekstraksiyon yönteminin de kullanılabileceği bildirilmiştir. 2003, 28 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Genomik DNA izolasyonu, süt, somatik hücre, chelex 1 00, fenol-kloroform ekstraksiyonu. m UrsekKretİm kumiu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ISOLATION OF GENOMIC DNA FROM GOAT MILK SOMATIC CELLS Fulya ÖZDİL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Husbandry and Breeding Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ensar BAŞPINAR In this study, the isolation of genomic DNA was done by using goat milk somatic cells. Goat milks were collected from Akkeçi and native hair goats and the genomic DNA isolation was done from 30 different milk samples. For the isolation of genomic DNA, phenol-chloroform and chelex 100 extraction methods were used. The DNA concentrations and the purity of DNA were determined by spectrophotometric absorption of UV light at 260 nm and 280 run wave length. The mean DNA concentration obtained from phenol-chloroform extraction method was 2406±322 ug/mL and the mean purity of genomic DNA (A260/A280 ratio) was 1.816±0.038. These results indicate good deproteinisation in phenol-chloroform extraction method. The mean DNA concentration obtained from chelex 100 extraction method was 590.0±54.9 ug/mL and the mean purity of genomic DNA was 1.3 1 1 ±0.012. These results showed that by using chelex 100 extraction method there was protein contamination in DNA samples. The genomic DNA obtained from phenol-chloroform extraction method was shown as a single band on %1 agarose gel but because of the amount of genomic DNA was less in chelex 100 method, there was no signal on agarose In conclusion, it's observed that both of the genomic DNA isolation methods can be used according to the purpose of the featuring studies. The studies such as RFLP, RAPD and microsatellite require highly pure genomic DNA, so for these studies phenol-chloroform extraction method can be used. But for parentage and paternity testing, the genomic DNA may not be highly pure because of that for these studies also chelex 100 extraction method can be used. 2003, 28 pages