Laktobasillus ve bifidobakterlerde bazı probiyotik özelliklerin belirlenmesi
Determination of some probiotic properties on lactobacilli and bifidobacteria
- Tez No: 131423
- Danışmanlar: PROF. DR. M. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Probiotic, antimicrobial activity, acid and bile tolerance, identification, 1 6S rRNA
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Doktora Tezi LAKTOBASİLLUS VE BİFİDOBAKTERLERDE BAZI PROBİYOTÎK ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ İbrahim ÇAKIR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Bu çalışmada, fermente gıda maddeleri, yeni doğan bebekler ve et tavuklarının körbağırsak florası gibi yerel kaynaklar ile ticarî probiyotik preparatlanndan izole edilen laktik asit bakterilerinin bazı probiyotik özellikleri belirlenmiş, genel ve 6zel hedefli 16S rRNA primerleri ile dizi analizleri sonucu kesin tanılan yapılmıştır. Bu amaç için 110 adet yerel ve 104 adet ticarî izolat ile çalışmalara başlanmış, önce morfolojik ve biyokimyasal testlerle ön tanımlanmaları yapılan suşlann L. monocytogenes, E coli 0 157: H7, Salmonella spp., Enterobacter sp. BF2, Leuconostoc sp. K2, L. helvetictıs ve L. plantarum'an da aralarında bulunduğu bir grup mikroorganizmaya karşı antimikrobiyel aktiviteleri incelenmiş ve antimikrobiyel aktivitenin kaynağı tespit edilmiştir. Sonra bu mikroorganizmaların pH 2,5, pH 3,0, %0,3 safra tuzu, % 0,5 safra tuzu ile pH 2,5 + %0,3 safra tuzu ve pH 3,0 + %0,5 safra tuzu ortamlarında gelişme durumları incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasında, antimikrobiyel aktivite gösteren suşlarla, asit ve safra tuzlarına karşı dayanıklı olan suşlardan seçilen 87 adet izolatın 16S rRNA dizi analizi yöntemi ile kesin tanılan yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, E.faecium B20, P. acidüactici Sİ, i. heheticvs S57 ve L. reuteri T17 yerel suşlan ile L. plantarum AS2, L. acidophilus DC1, L. pontis H3, L. reuteri PBC2 ticarî izolatlarınm indikatör mikroorganizmalara karşı antimikrobiyel aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Sİ, T17 ve DC1 suşlarının gösterdiği antimikrobiyel aktivitenin de bakteriyosin üretiminden kaynaklandığı gösterilmiştir. Asitlik ve safra tuzlarına direç bakımından ise; P. acidüactici Sİ, S. salivarius subsp. thermophilus FYCl'in asitliğe, B. longum PBC1 ve L. rhamnosııs UCPl'in safra tuzlarına, C. glutamicum R17 ve L. rhamnosus UCPl'in ise hem asitlik hem de safra tuzlarına karşı dirençli oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kesin tanısı yapılan 87 adet susun 48 farklı türe dahil olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, ticarî olarak satılan preparatlann etiketinde belirtilen sayıda ve türde mikroorganizmayı içermediği, hatta bazı preparatlarda örneğin E. faecalis gibi, insan tüketimi amacıyla kullanılamayan türlerin dahi bulunduğu saptanmıştır. 2003, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Probiyotik, antimikrobiyel aktvite, asit ve safra tuzlarına direnç, tanımlama, 16S rRNA
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF SOME PROBIOTIC PROPERTIES ON LACTOBACILLI AND BIFIDOBACTERIA İbrahim ÇAKIR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervision Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI In this study, probiotic properties of lactic acid bacteria, isolated from infants, the cecum of broiler chicken, and commercial dietary supplements were investigated and the isolates were genotypically identified using primers both universal and specific to 16S rRNA. For this purpose, a total of 224 cultures (1 04 of which isolated from commercial sources and 110 came from non-commercial sources) were included in the study. Morphological and biochemical tests were conducted to identify the strains and their antimicrobial activities against certain food pathogens and spoilage microorganisms such as L. monocytogenes, E. coli 0157:H7, Salmonella spp, Enterobacter sp. BF2, Leuconostoc sp. K2 and also L. heheticus, L. plantarum and the origin of antimicrobial resistance were investigated. Furthermore, the strains' ability to grow in the presence of low pH and bile salts medium (pH 2,5, and 3,0; 0,3% and 0,5% bile salt; in combination pH 2,5 + 0,3% bile salt; pH 3,0 + 0,5% bile salt) were examined. Eighty seven strains were determined to grow under the above conditions; therefore, this subgroup was included in the genotypic identification using the primers targeted to 16S rRNA and universal one. It was demonstrated that E.faeciumB20, P. acidilactici SI, L. heheticus S57,£. reuteri T17 (non-commercial sources) and L. plantarum AS2, L. acidophilus DC1, L. pontis H3, L reuteri PBC2 (commercial sources) exhibit antimicrobial activity against indicator pathogens. It was also demonstrated that the antimicrobial activity of Sİ, T17 and DC1 strains comes from bacteriocin production. P. acidilactici SI, and S. salivarius subsp. thermophilus FYC1' growth was not adversely affected by acidity, B. longum PBC1 and L. rhamnosus UCP1 were capable of growing in bile salt conditions and finally C. glulamicum R17 and L. rhamnosus UCP1 could grow well both in acidity and bile salt conditions. The genotypic identification showed that the 87 isolates belong to 48 different species. Our findings indicated that the information presented on the label of some commercial supplements in terms of number and the species of probiotic microorganisms is incomplete or misleading and some other supplements were found to contain species of bacteria i.e. E.faecalis that were not approved for human consumption. 2003, 84 pages