Anne ve kordon serumlarında human cytomegalovirus (HCMV) IgG ve IgM antikorlarının , ELISA yöntemi ile araştırılması
Investigation of HCMV IgG and IgM antibody in maternal sera and fetal kord sera by ELISA
- Tez No: 131805
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antikor, Anne-Kordon, EIA, İnsan shomegalovirus infeksiyonu, Immunoglobulin-G ve İmmunoglobulin-M, Konjenital, Antibody, Congenital, Human Cytomegalovirus Infection, EIA, IgG-IgM, Mother-Cordon
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
77 ÖZET ANNE VE KORDON SERUMLARINDA HUMAN CYTOMEGALOVIRUS (HCMV) IgG VE IgM ANTİKORLARININ, ELİSA YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Bu araştırma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Doğum bölümünde doğum yapan, değişik yaş gruplarında ki kadınların serumlarında ve yenidoğan bebeklerin kordon serumlarında yapılmıştır. Anne serumlarında ve bebek kordon serumlarında HCMV IgG ve IgM antikor düzeyleri, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'nda, Elisa yöntemiyle test edilmiştir. Bu amaçla, UBI MAGtWEL - Enzyme Immunoassay IgG ve IgM test kitleri kullanılmıştır. Bu araştırmada, 1. Annelerin yaş gruplarına dağılımı, gebelik sayılan ve özgeçmiş bulguları not edilmiştir. Çalışma grubunda 90 gönüllü anne bulunmaktadır. Bunardan 30'unun 22- 26 yaş düiminde yer aldığı, 49 'unun birinci gebelikleri olduğu, özgeçmişlerinde önemli bir verinin yer almadığı saptanmıştır. 2. HCMV IgG gönüllü 90 annenin tamamında pozitif bulunmuştur (%100). 3. HCMV IgM gönüllü 90 annenin tamamında negatif bulunmuştur (% 1 00). 4. Kordon serumlarında 90 (% 1 00)'ında HCMV IgG seropozitifiiği saptanırken, anneden geçiş bulgusu olarak not edilmiştir. 5. Çalışma grubundaki 90 kordon serumunun tamamında HCMV IgM negatif olarak değerlendirilmiştir. 6. Yenidoğanlann fiziki muayene bulgularının normal olduğu anlaşılmıştır. 7. Doğum sonuçlan, HCMV IgG ve IgM bulgulan ile uyumlu bulunmuştur. 8. Doğurganlık yaşlarındaki kadınların, hayatlarının herhangi bir evresinde, HCMV ile karşılaştıkları ve bu infeksiyonlar sonucu oluşan antikorların, plasenta yoluyla %100 oranında fetusa geçiş gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgularımızla birlikte, seronegatif kadınlara infeksiyon kaynaklarından nasıl korunacakları ile ilgili temel bilgilerin verilmesinin ve primer infeksiyonu olanlara da, prenatal tam olanağı sağlanarak, konjenital infeksiyondan korunmaya yardımcı olunmasının uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
78 SUMMARY INVESTIGATION OF HCMV IgG AND IgM ANTIBODY IN MATERNAL SERA AND FETAL KORD SERA BY ELISA This study carried out in different ages of women who gave birth at Obstetric and Gynecology Department in Ankara University Faculty of Medicine. Maternal sera and their newborn kord sera are used for this examination. In maternal sera and newborn kord samples, HCMV IgG-IgM antibody levels are tested by ELISA at Microbiology and Clinical Microbiology in Ankara University Faculty of Medicine. UBI Magiwel Enzyme Immunoassay IgG and IgM test kits are used. In this research: 1. Maternal ages groups, number of pregnancy and their biographies are noted. Study group consist of 90 voluenteers mothers. 30 of them are in 22-26 age group and 49 of them are in first pregnancy. There is no significant data in their biographies. 2. All of the maternal sera are determined as HCMV IgG positive. 3. All of the maternal sera are determined as HCMV IgM negative. 4. HCMV IgG are determined as positive in all of kord sera but this data are noted as the transfer of antibody from the mother to fetus. 5. All of the newborn's kord sera are estimated HCMV IgM negative. 6. The physical examination of newborn's are normal. 7. The results of birth are in accordance with HCMV IgG and IgM findings. 8. The mother who is fecundity age, is confronted with HCMV in any period of their life and the antibodies are transfer mother to fetus in the proportion of % 100. With these findings, we recommend to give basic information to seronegative women how to prevent from infection sources. It's prober to provide opportunity for prenatal diagnosis to womer who have primary infection and help prevention from congenital infection.