Gazi Üniversitesi Zooloji Müzesi (GUZM)'ndeki Leptogastrinae (Diptera, Asilidae) örneklerinin erkek genitali ve spermatekalarının sistematik bakımdan değerlendirilmesi
Systematic evaluation of male genital and spermathecas of Leptogastrinae (Diptera, Asilidae) specimens in Zoology Museum of Gazi University (GUZM)
- Tez No: 133364
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Leptogastrinae, erkek genitali, dişi genitali, spermateka, Leptogastrinae, male genital, female genital, spermatheca
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
GAZI ÜNİVERSİTESİ ZOOLOJİ MÜZESİ (GUZM)'NDEKI LEPTOGASTRINAE (DIPTERA, ASILIDAE) ÖRNEKLERİNİN ERKEK GENİTALİ VE SPERMATEKALARININ SİSTEMATİK BAKIMDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Neslihan ALPAY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 2003 ÖZET Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Zooloji Müzesi'nde bulunan ve 1994-2002 Haziran-Eylül ayları arasında toplanmış, Leptogastrinae alt familyasına ait 106 erkek ve 120 dişi olmak üzere toplam 226 örnek, erkek ve dişi genital yapıları da incelenerek teşhis edilmiştir. Çalışma sonucunda örnekler, 8 tür ve 2 alt tür olmak üzere toplam 10 takson içerisinde sınıflandırılmış ve dış morfolojik özelliklerinin yanı sıra erkek ve dişi genital kısımlarının morfolojik tanımları ile şekilleri verilmiştir. Ayrıca bu çalışmada Leptogaster cinsine ait Türkiye faunası için yeni kayıt olan 3 tür ve 2 alt tür tespit edilmiştir. Bilim Kodu: 401. 04. 04
Özet (Çeviri)
11 SYSTEMATIC EVALUATION OF MALE GENITAL AND SPERMATHECAS OF LEPTOGASTRINAE (DIPTERA, ASILEDAE) SPECIMENS IN ZOOLOJİ MUSEUM OF GAZI UNIVERSITY (GUZM) (M. Sc. Thesis) Neslihan ALPAY GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SEPTEMBER 2003 ABSTRACT In this study, 226 specimens (106 male and 120 female) in Gazi University Zoology Museum which belong to Leptogastrinae subfamily that has been collected between June-September 1994-2002 are diagnosed including male and female genitalia. As the end of this study, specimens classified as 8 species and 2 subspecies totally in 10 taksons and the morfological explanations and illustrations of male and female genital parts with the external morfological properties are investigated. Also in this sudy, 3 species and 2 subspecies which belong to Leptogaster genus and new record for Turkey's fauna are found. Science Code: 401. 04. 04