Konaklama işletmeleri için pazarlama aracı olarak internet
Internet as a marketing tool for hospitality businesses
- Tez No: 133910
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: konaklama işletmeleri, pazarlama, doğrudan pazarlama, internette pazarlama, elektronik ticaret, hospitality business, marketing, direct marketing, internet marketing (e- marketing), electronic commerce
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET Teknolojinin ortaya koyduğu her yenilik gibi internet de zaman sıkıntısı çeken günümüz insanının hayatını önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. İnternetin gelişimi son yıllarda çok hızlı bir şekilde artmakta ve dünyada bir çok ülke internet hizmetlerini artırmak için çaba sarfetmektedir. İnternet işletmeler için yeni bir dağıtım kanalı haline gelmekte ve işletmelere ürünlerini doğrudan tüketiciye sunma imkanı sağlamaktadır. İnternet diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de işletmelere önemli fırsatlar sunmaktadır. İnternet konaklama işletmelerine günün 24 saati yılın 365 günü potansiyel müşterilerle bire bir iletişim kurmasına izin vermektedir. Tüm tür ve büyüklükteki konaklama işletmeleri için global pazarlara geçişte eşit fırsatlar sunmaktadır. İnternetin sağladığı bu avantajlar interneti çok önemli bir pazarlama aracı haline getirmiştir. Bu çalışma, konaklama işletmeleri için internet üzerinden pazarlama sürecini tüm yönleriyle ele alınıp değerlendirmek ve Türkiye'deki konaklama işletmelerinin internette pazarlama faaliyetlerindeki mevcut durumlarım ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, konaklama işletmelerine ve bu konuda çalışanlara, internette pazarlama ile ilgili ihtiyaç duyacakları geniş ve özgün bir literatür derlemesi sunulmaktadır. Ayrıca yapılan araştırma sonuçlan, sektördeki işletmelerin internette pazarlama ile ilgili konumlarım ve işletmelere internette pazarlama faaliyetlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyacak ve pazarlama stratejilerini gözden geçirmelerine faydalı olacak sonuçlar ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT As all innovations that appears in tecnology, internet helps people who have limited time, to make their lives easier. The development of internet is rapidly growing in nowadays and in all over the world the most of the countries are working on to increase the internet services. Internet is a new distribution channel for the companies and it gives opportunity them to serve their products directly to the consumers. Internet gives opportunity to the companies in the tourism sector like in other sectors. Internet lets the hospitality companies to communicate with the potential consumers during 24 hours a day and 365 days a year. It gives the same opportunities to all hospitality businesses for integrating to the global markets. The advantages of the internet makes it externally significant marketing tool. The purpose of this study is to evaluate all the marketing process through internet for the hospitality businesses and to determine the current situation of the marketing activities through internet for the hospitality businesses in Turkey. As a conclusion, this study provides detailed and distinctive literature review for the hospitality business and for the people who interest in internet marketing. Also the results of the study will figure out the positions of the hospitality business in internet marketing and the advantages and disadvantages of the internet marketing and it will be useful for evaluation of their current marketing strategies.