İlköğretim sınıf öğretmenlerinin gösterdikleri demokratik davranışlara ilişkin öğrenci görüşleri
Student opinions related to elementary school class teachers democratic behaviors
- Tez No: 133934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA YEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Smıf öğretmeni, Demokrasi, Demokratik davranış, Öğrenci görüşleri, Elementary school, Classroom teacher, Democracy, Democratic behavior, Student opinions
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Bu araştırmanın başlığı 'İlköğretim Sınıf öğretmenlerinin Gösterdikleri Demokratik Davranışlara İlişkin Öğrenci Görüşleri' dir. Araştırma, ilköğretim sınıf öğretmenlerinin gösterdikleri demokratik davranışlara ilişkin öğrenci görüşlerini saptamaya yöneliktir. Bu araştırma, betimsel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ve dört boyut-36 ifade içeren 'Sınıf Öğretmeni Demokratik Davranış Ölçeği' (SÖDDÖ) kullanılmıştır. Veri toplama aracının geçerlilik ve güvenirliğini tespit etmek için 144 öğrenciye uygulama yapılmıştır. Veri toplama aracının yapı geçerliliğinin ortaya çıkartmak için faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonucunda.30' un altında faktör yükü taşıyan 6 madde veri toplama aracından çıkartılmıştır. Kalan 36 maddenin dört boyuta dağıldığı ortaya çıkmıştır. 'Sınıf Öğretmeni Demokratik Davranış ölçeği' nin güvenirliği Cronbach alpha ile.90 olarak bulunmuştur. İç tutarlılık katsayıları birinci faktör için 0.84, ikinci faktör için 0.81, üçüncü faktör için 0.82 ve dördüncü faktör için de 0.80 olarak elde edilmiştir. Veriler, SPSS (Statistical Package For Social Sciences) paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Buna göre, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey işlemleri yapılmış ve sonuçlar analiz edilmeye çalışılmıştır. Verilerin analizinde kullanılan istatistiksel işlemlerin sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır: ¦ Her dört boyutta da kız öğrenciler, erkek öğrencilerin görüşlerine oranla öğretmenlerini daha demokratik bulmaktadırlar.11 Her dört boyutta da öğrenciler, kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere oranla daha demokrat olduğunu belirtmektedirler. Her dört boyutta da özel okullarda öğrenim gören öğrenciler, öğretmenlerinin yüksek düzeyde demokratik davrandığını belirtirken, bu görüşlere kıyasla resmi okullarda öğrenim gören öğrenciler, öğretmenlerinin daha düşük düzeyde demokratik davrandığını belirtmişlerdir. Sınıf mevcudu 25' ten az olan sınıflarda çalışan sınıf öğretmenleri, sınıf mevcudu 25-40 arası olan sınıflarda çalışan smıf öğretmenlerinden ve sınıf mevcudu 41 ve üzeri olan sınıflarda görev yapan smıf öğretmenlerinden her dört boyut için de öğrenci görüşleri çerçevesinde daha demokratik olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This research's title is“Student Opinions Related to Elementary School Class Teachers' Democratic Behaviors”. The aim of this research is to find student opinions related to elementary school class teachers' democratic behaviors. This research has been done by conducting descriptional design. 'The inventory of Class Teacher' Democratic Behavior' (ICTDB) that I used in this research was developed by the researcher and it has 4 subscales and 36 items. To define the reliability and validity of the instrument, it was administred to 144 students. To determine the Construct validity of the instrument, a factor analaysis was done. As a result of the factor analysis, 6 items whose Factor loading were below.30 were taken out of the instrument. The remaining 36- item instrument showed a distribution in four different dimensions. The reliability of the ICTDB was determined by Cronbach alpha coefficient was found.90. For subscales, inner consticiency coefficient was.84 for first dimension,.81 for first dimension,.82 for first dimension and.80 for fourth dimension. The datas analyzed with SPSS (Statistical Package For Social Sciences). For looking at the data Frequency, Percent, Mean, Std. Deviation, t Test, Anova, Tukey statistical analysis was used. The results of statistical are as follow: ? For four dimensions; according to female students that their teachers have more democratic behaviors than opinions of male students. ? For four dimensions; according to students opinions that women teachers are more democratic than men tecahers.IV For four dimensions; according to private school students opinions that their teachers have more democratic behaviors than opinions of state school students. For four dimensions; according to students opinions that they are schooling with maximum 25 students, their teachers have more democratic behaviors than opinions of other students that they are schooling with minimum 26 students.