Geri Dön

Edebiyat nazariyatı açısından hikaye türü

Story type from the aspect of literary theories

  1. Tez No: 134016
  2. Yazar: SEMİHA ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 205

Özet

193 ÖZET Edebiyat Nazariyatı Açısından Hikâye Türü adını taşıyan tezimiz, türün teorik özelliklerini içine alır. Hikâye kavramının geçirdiği anlam değişmeleri; tür özelliği kazanma süreci; hangi ihtiyacın karşılığı olarak var olduğu; varlığını hangi unsurlarla ve nasıl sağladığı bu tezin konusudur. Hikâye kelimesi, kökende tahkiye/anlatı kelimesi ile birleşen; fakat, XIX. yüzyıldan sonra ayrı bir tür olan anlatım tarzını ifade etmektedir. Bir edebiyat türü olarak hikâye, olmuş, olması mümkün olayların, figür, zaman ve mekân unsurlarına bağlanarak anlatıldığı; dilinin yoğunluğu dolayısıyla uzunluğu sınırlanan bir türdür. Hikâye, fiktif yapıyı kurgularken“hayat”,“gerçek”,“hayâl”unsurlarından yararlanmaktadır. Bunların kurgudaki rolleri ise, yazarın algılayışıyla iç dünyasında şekillenir. Kurguya ifade kazandırılırken bir anlatıcının varlığına ihtiyaç duyan yazar, anlatıcıyı bakış açısı, anlatım tutumu ve anlatma tekniği ile birlikte var eder. Okuyucu, hikâyeyi aracı pozisyonundaki anlatıcının yorumundan dinler. İnsanı, bir zaman, mekân ve hareket olmaksızın düşünmek mümkün değildir. Hikâye türü de olaylar zinciri, olayları gerçekleştiren insan/ insan grubu/ insan yerine geçen varlıklar, bunların ellerinin değdiği, ayaklarının bastığı bir mekân ve bunları çepeçevre saran zaman unsuru ile oluşmaktadır. Bu unsurların kullanımında hikâye türüne özel yönler bulunur.194 Hikâyeyi oluşturan her unsur, dil kavramının içinde mevcuttur. Her cümle, insan, zaman, mekân, olay/olay örgüsüne sahiptir; bu unsurlara bir görüntü kazandırılması dil ile sağlanır. Dilin hikâyedeki kullanımı ise, yoğun, anlam katmanları oluşturarak, okuyucuya hem anlatacak, hem sezdirecek şekilde karşımıza çıkmaktadır. Edebiyat Nazariyatı Açısından Hikâye Türü adlı bu çalışma, hikâye örneklerinden yola çıkarak verilmiş hükümleri ihtiva etmektedir. Bu hükümler, verilebilecek bir hikâye örneği ile geçersiz duruma düşebilir. Edebî eserler söz konusu olduğunda hiçbir teori çalışması,“x türü nasıl yazılır?”sorusunun cevabı olamaz. Edebiyat bilimi, edebî eserin arkasından giden bir yol takip etmek mecburiyetindedir.

Özet (Çeviri)

195 ABSTRACT Our thesis titled“Story Type from the Aspect of Literary Theories”includes the theoretical features of the type. The semantic changes of the concept of the story, the process of its being a distinct type, the needs which it meets, the elements contributing to its existence, and the process of substantiating its existence are the subject-matter of this thesis. The term story originates from narration/story-telling; but, it has come to denote a separate type of narration since the nineteenth century. The story as a literary type narrates the events which have happened or may happen, in connection with the factors of characters, time and space, its length being restricted due to the intensity of its language. While devising the Active structure, the story makes use of the elements“life”,“reality”and“imagination.”Their roles in the fiction take their shape in the inner world of the author through his understanding. In need for the existence of a narrator in expressing the fiction, the author describes the narrator along with his point of view, his attitude and narrative technique. It is not possible to think the human being without time, space and action. The story type is formed through the chains of events, human / human groups realizing events, creatures substituting humans, a space they touch with their hands and set their feet on and the time factor covering all of the above. Their use includes particular aspects peculiar to the story type. All the factors forming the story are included in the language concept. Each sentence has a nexus of human, time, space and the event. It is through the language that these factors acquire an image. Additionally, the use of the language in the story is intense and it both narrates to the reader and to enable the reader to sense it by forming semantic strata.196 This study contains judgments made through starting out the examples of the story. These judgments may be refuted by citing another specific story example. As for literary works, no theory may become an answer to the question“how is the x type written?”The literary discipline must follow a way going behind the literary work.

Benzer Tezler

  1. Edebiyat kavramı için yapılan tariflerin edebiyat nazariyatı açısından incelenmesi

    Başlık çevirisi yok

    SELMA ZORALİOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Türk Dili ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖNAL

  2. Ahmet Reşit Bey'in Nazariyât-ı Edebiyyesi üzerine bir inceleme

    Başlık çevirisi yok

    NESRİN ŞAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Türk Dili ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. BELKIS GÜRSOY

  3. Güfte mecmuası (İnceleme-metin-sözlük) (Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi yazma eserler koleksiyonu no.: 1057)

    Song-text collection (Analysis-text-dictionary) (Yapı Kredi Sermet Çifter Research Library manuscript books collection no.: 1057)

    MELİS SUSEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MüzikKocaeli Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÜLÇİN TANRIBUYURDU

  4. Hüseyin Sadettin Arel'in Türk makam müziğinde çok seslilik düşüncesi: 'Beşleme No. 1' eserinin analizi

    Hüseyin Sadettin Arel's thought on polyphony in Turkish makam music: Analysis of 'Beşleme No. 1'

    ORKUN ZAFER ÖZGELEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Müzikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Müzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÖZDE ÇOLAKOĞLU SARI

    DOÇ. DR. SADIK UĞRAŞ DURMUŞ

  5. Bir ders kitabı olarak Ahmed Reşid rey'in Nazariyyât-ı Edebiyyesi

    Ahmed Reşi̇d Rey's Nazari̇yyât-i Edebi̇yye as a textbook

    NURAY ODACI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. M. KAYAHAN ÖZGÜL