Farklı dielektrik ve anizotropik ortamların Mueller matrisleri tayini
The Determination of Mueller matrices for different dielectric and anisotropical media
  1. Tez No: 134238
  2. Yazar: SEBAHADDİN ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ŞAFAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mueller matrisleri, Jones Matrisleri, Kutuplanma, Stokes vektörleri, Çift kırıcılık, Çift renklilik II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Doktora Tezi FARKLI DİELEKTRİK VE ANİZOTROPİK ORTAMLARIN MUELLER MATRİSLERİNİN TAYİNİ Sebahaddin ALPTEKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Haluk ŞAFAK 2003, 75 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL ( Selçuk Ü.) Doç.Dr. H. Şükür KILIÇ ( Selçuk Ü.) Yrd.Doç.Dr. M. Tahir GÜLLÜOĞLU ( Gazi Ü.) Yrd.Doç.Dr. Haluk ŞAFAK ( Selçuk Ü.) Yrd.Doç.Dr. Ö. Faruk YÜKSEL ( Selçuk Ü.) Işığın kutuplanma temsili değişik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Işık izotropik bir ortamda ilerlerken, kutuplanma özelliklerinde herhangi bir değişme meydana gelmez. Bu durumda soğurma süreçlerinden dolayı sadece şiddetinde bir azalma söz konusu olabilir Ancak, anizotropik bir ortamdan geçerken ışığın kutuplanma durumu önemli ölçüde değişebilir. Bu çalışmada tamamen kutuplanmış ışığın kutuplanma temsili 2x2'lik bir Jones matrisi yardımıyla verilmiştir. Ancak kısmen kutuplanmış ışığın kutuplanma gösterimi 4x4 'lük bir Mueller matrisi ile temsil edilmiştir. Çalışmada, ışığın içerisinde ilerlediği herhangi bir anizotropik ortamın temel özelliklerini karakterize eden diferansiyel Mueller matrisi iki farklı yöntem yardımıyla türetilmiştir. Bir ortamın çift kincilik ve çift renklilik özellikleri analitik olarak incelenmiş ve farklı olası durumlar için lineer, dairesel ve kutuplanma derecelerinin ışığın ortam içerisinde aldığı yol ile değişimini gösteren grafikler elde edilmiştir. Bu değişmelerin incelenmesi sonucu, çift kırıcılık özelliğinin çift renklilikten daha baskın olduğu durumlarda, anizotropik bir ortamda ilerleyen ışığın kutuplanma derecesinin bir salınım davranışı gösterdiği, diğer taraftan çift renklilik özelliğinin çift kırıcılıktan daha büyük olduğu durumlarda ise kutuplanma derecesinin hiperbolik bir değişim gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE DETERMINATION OF MUELLER MATRICES FOR DIFFERENT DIELECTRIC AND ANIZOTROPICAL MEDIA Sebahaddin ALPTEKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of physics Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Haluk ŞAFAK 2003,75 pages Jury: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL ( Selçuk Ü.) Doç.Dr. H. Şükür KILIÇ ( Selçuk Ü.) Yrd.Doç.Dr. M. Tahir GÜLLÜO?LU ( Gazi Ü.) Yrd.Doç.Dr. Haluk ŞAFAK ( Selçuk Ü.) Yrd.Doç.Dr. Ö. Faruk YÜKSEL ( Selçuk Ü.) Polarization representation of light can be performed by various methods. As the light propagates through any isotropical medium, there has been no changes in its polarization properties. In this case, only its intensity can be attenuated by the absorption processes. But, if the light passes through an anizotropical ambient, its polarization situation may also be changed dramatically. In this study, the polarization representation of totally polarized light has been given by a 2x2 Jones matrix. However, the polarization schema of partly polarized light has been presented by a 4x4 Mueller matrix. The differantiel Mueller matrix that characterizes the fundamental properties of any anizotropical medium which the light propagates inside it, has been derived by two different methods. The birefringence and dichroism aspects of media are analyzed analytically and for different possible cases, the variations of linear, circular and polarization degrees with the distances taken by the light are plotted. By inspection of these variations, it has been concluded that, in the cases in which the birefringence character are dominated over dichroism, the polarization degree of light traveling through an anizotropical medium shows on oscillatory behavior, while, in the cases which has a dichroic character larger than birefringence the polarization degree shows a hyperbolic behavior. Keywords : Mueller matrices, Jones matrices, Polarization, Stokes vectors, Birefringence, Dichroism III