Genelleştirilmiş türevli asal halkalar üzerine
On prime rings with generalized derivations
  1. Tez No: 134672
  2. Yazar: EMİNE ALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARGAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: asal halka, yan-asal halka, türev, ortogonal türev genelleştirilmiş türev, ortogonal genelleştirilmiş türev, genelleştirilmiş (er, r> türev, tam dizi, funktor
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
V ÖZET GENELLEŞTİRİLMİŞ TÜREVLİ ASAL HALKALAR ÜZERİNE ALBAŞ, Emine Doktora Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nurcan Argaç Şubat 2003, 93 Sayfa Bu tez esas olarak beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez konusu tanıtılmış ve ikinci bölümde bu tezi anlamada kolaylık sağlayacak bazı temel tanım ve özellikler verilmiştir. Ayrıca halkalarda türev çeşitleri, yan-asal halkalarda türevlerin ortogonaüiği, halkalarda ve modül yapılarındaki genelleştirilmiş türevler tanımlanarak günümüze kadar bu konularda yapılmış olan çalışmaların kısa bir özeti verilmiştir. Üçüncü bölümde türevli asal halkalarda çok iyi bilinen bazı özellikler genelleştirilmiş türevler için ele alınmıştır. Dördüncü bölümde genelleştirilmiş türevlerin ortogonaUiği tanımlandıktan sonra yan-asal halkalarda ortogonal türevlerdeki bazı özellikler kısmen genelleştirilmiş türevlere genişletilmiştir. Son bölümde öncelikle bir modül yapısı üzerindeki (er, t)- Lie türev ve genelleştirilmiş (er, ^-türevlerin (sırasıyla, (er, r)-iç, (er, t)- Lie ve (er, ^-Jordan) tanımları ilk kez yapılıp, örnekler sunulmuştur. Daha sonra bu tür türevlerin kümesinin homolojik özellikleri ele alınmıştır. Son olarak da genelleştirilmiş (er, r)-Jordan türevinin bir genelleştirilmiş (a, r>türev olması için bazı yeter koşullar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ON PRIME RINGS WITH GENERALIZED DERIVATIONS ALBAS, Emine Ph. D in Mathematics Department Supervisor Prof. Dr. Nurcan Argaç February 2003, 93 Pages This thesis consists essentially of five chapters. In the first chapter, the subject of thesis is introduced and in the second chapter, some basic definitions and properties are given to make easy understanding of the thesis. Furthermore by defining the types of derivations in rings, orthogonality of derivations in semi- prime rings, generalized derivations in rings and in module structures, a short summary of various works done so far is given. In third section, some of the well-known properties in prime rings with derivations is considered for generalized derivations. In the fourth section, having defined orthogonality of generalized derivations in semi-prime rings, some properties of orthogonal derivations in semi-prime rings are partially extended to generalized derivations. In the last section, firstly the definitions of (c, t)- Lie and generalized (