Karayollarında kazalara sebep olan faktörlerin belirlenmesi ve alınabilecek önlemlerin araştırılması
Determination of factors leading to accidents on highways and investigation of possible precautions
- Tez No: 136618
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KORKU ARBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, Traffic accidents
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET 21. yüzyılda taşıt sektörü, toplum yaşamını her yönü ile etkisi altına almıştır. Ulaşımın ve taşımanın öneminin günden güne artmasının yanısıra, toplumları korkutan ve düşünmeye iten sorunlara ek yeni bir sorun daha ortaya çıkmıştır. Bu da, her yıl milyonlarca motorlu taşıtın günlük yaşamın içerisine girmesi sorunudur. Çağımızda motorlu taşıtların giderek artması, trafik adı verilen davranış sorununun ortaya çıkmasına, dolayısıyla maddi ve manevi kayıplarla sonuçlanan“Trafik Kazaları”nın oluşmasına neden olmaktadır. Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de bugün sosyal sorunların başında trafik kazalarının geldiği ileri sürülmektedir. Trafik kargaşası içinde sürücü, yaya ve yolcu olarak yer alan insan faktörünün kazaların oluşumunda çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu olduğu ortaya çıkmaktadır.“Karayollarında Kazalara Sebep Olan Faktörlerin Belirlenmesi ve Alınabilecek Önlemlerin Araştırılması”adını taşıyan bu çalışmada, genel bilgiler ve gerekli bir takım ek bilgilerin verilmesinden sonra istatistiki veriler değerlendirilmiş, kazalara sebep olan insan faktörünün yanında taşıt, yol ve çevre faktörleri ile trafik denetimi yetersizliği de incelenmiştir. Neticede kazaların azaltılabilmesi için, öncelikle insanın eğitilmesinin gerekli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Eğitilmiş insanların sayesinde, taşıt kontrol ve bakımlarının zamanında yapılması, yolların standartlara ve çevre şartlarına uygun bir tarzda projelendirilmeleri ve inşa edilmeleri mümkün olacak, yol denetimlerinin sürücüleri hatalı araç kullanımından caydırıcı bir tarzda, bilinçli olarak yapılması sağlanacak ve kazalar ancak böylelikle azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Vehicle sector in 2 1.th century has taken society life under its effect with all aspects. It has been come to light a new problem in addition to the problems fearing society and forcing to think about them, besides importance of communication and transportation has been increased. The problem is that, as a result of motor has been applied to the vehicle; millions of vehicles come into daily life in our century. Gradual increase of vehicle has been come out behaving matter called traffic, so it has been caused“Traffic Accidents”ending with moral and material loss. Traffic accidents have been kept their currency as a problem making society think and worrying. Today, it has been claimed that traffic accidents take the head of the social matter in Turkey like other all Countries and as a driver, pedestrian and passenger human factor take the first responsibility with their serious fault. In this thesis,“Determination of Factors Leading to Accidents on Highways and Investigation of Possible Precautions”has been presented a group of knowledge and statistical data additional to general knowledge. The factors caused to accidents which are human, vehicle, road, environment and traffic controls are examined. In result, the education of human is needed to minimize the accidents. The maintenance and controls of vehicles in time, the designing and constructing of roads, reasonable with environmental conditions and traffic controlling on roads which done by conscious, should be carried out.