The influence of wind and sea surface elevation on the general circulation of the Black Sea
Karadeniz'in yüzey sirkülasyonuna rüzgarın ve deniz suyu seviyesinin etkileri
- Tez No: 136807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Rüzgar etkisi, Yüzey suyu seviyesi, Fiziksel oşinografi, The Black Sea, Wind effect, Sea Surface Elevation, Physical Oceanography
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, Karadeniz'in yüzeyinde meydana gelen sirkülasyon dinamiği ve bu yapıya etkisi olan faktörler, 3-D genel sirkülasyon Killworth modeli ile incelendi. Model çalıştırmadan önce 2000-2002 yıllan arasında, bölgedeki rüzgar ve deniz suyu seviyelerine ait veriler analiz edildi. Bu inceleme için gerekli olan verilere NASA'nın web sitesinden ulaşıldı. Yaz ve kış ayları için yapılan analiz sonucunda genel olarak Karadeniz'de gözlenen baskın rüzgar yönünün B-KB ve rüzgarın hız değeri de 3-6 m/s olarak tespit edildi. Model yüzey sirkülasyon sitemini anlayabilmek için dört farklı senaryo kurularak çalıştırıldı. Birinci senaryoda modeli test etmek maksadı ile; dört ana yönlerden rüzgar estirildi. Sonucunda oluşan akıntı dağılmama bakıldı. İkinci senaryoda, baskın rüzgarların gözlendiği gün ki rüzgar verileri ile model çalıştırıldı. Üçüncü senaryoda bu rüzgar değerlerine ek olarak aynı yada yalan günlerdeki deniz suyu seviyeleri de modele konuldu. Son senaryoda ise sadece deniz suyu yükseklileri kullanıldı. Modelden elde edilen sonuçlara göre; Karadeniz'in genel sirkülasyon sisteminde önemli bir yeri bulunan Batum antisiklonunun hem rüzgar, hem de deniz suyu seviyesinden etkilendiği gözlenmektedir. Abyas bölgede oluşan rüzgar sebepli bir siklonik yapıya rastlanmıştır ve Anadolu kıyılarında genel olarak rüzgârın sürücü kuvvet rolünü üstlendiği akıntılarla karşılaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the general circulation system of Black Sea. The current intensity and directions were calculated using 3-D general circulation Killworth's Model. Before starting model experiments, the wind and surface elevation data were analysed. NASA 2000-2002 wind data and 2000-2001 sea surface height data are used for this analysis. Main wind direction and speed are found for summer and winter season and prescribed in model to calculate the current pattern. The dominant wind direction and speed are W-NW and 3-6 m/s, respectively. The Model is conducted to analyse four different scenarios. The first scenario is done to investigate the behaviour of the Black Sea current for the wind from four main directions and also to check if the model is able to give correct circulation pattern under the known wind conditions. The second one is to see the effects of real wind; third one is conducted to see the influence of both real wind and sea surface elevation on the current pattern of Black Sea and the last scenario is thought to examine the current only under the influence of real sea surface elevation field. According the model results, the Batumi anticyclone, which is significant figure in the Black Sea general circulation, takes place always with certain surface elevation and wind field distributions. A cyclonic gyre, which exists in the Abyss plain, occurs as a result of wind effect. A current system, which is observed near Anatolia coast, has also wind- driven characters.