Türkiye'de kamu açıkları, nedenleri ve borçlanma gereği
The Causes of budget dificit of the public sector in Turkey and the necesity of borrowing
  1. Tez No: 137192
  2. Yazar: YUSUF BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu açıkları, konsolide bütçe, borçlanma gereği, Public debt, budget deficit, borrowing requirement, . II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE KAMU AÇIKLARI NEDENLERİ VE BORÇLANMA GEREĞİ YUSUF BOLAT KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. ONUR DENİZ Yıl:2003, Sayfa:76 Jüri: Prof. Dr. Onur DENİZ Yrd. Doç. Dr. Halü ALTINTAŞ Yrd. Doç. Dr. Sami TABAN Tarihsel süreç içerisinde başta devlet olmak üzere tüm kamu kuruluşlarının ekonomik ve sosyal hayata kapsamlı ve etkin müdahalesi sonucunda artan kamu harcamalarının, kamudan elde edilen vergi ve fiyat gelirleriyle karşılanmaması, kamu açıklarının temel nedenidir. Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren kamu açıkları süreklilik arzetmeye başlamıştır. Günümüz devletleri ekonomik gelişmeyi sağlayabilmek gayesiyle; altyapı yatırımlarını yapmak, sermaye yetersizliği veya rantabilite düşüklüğü nedenleriyle özel kesimin itibar etmediği yatırımları gerçekleştirmek, dengeli büyümeyi sağlamak, enflasyonla ve deflasyonla mücadele etmek, işsizlik sorununu çözmek, sosyal devlet anlayışı gereği daha iyi eğitim görmüş, sağlıklı, sosyal güvenceye sahip, çalışma koşulları iyileştirilmiş, gelir dağılımından adil bir şekilde pay alan toplum oluşturmak mecburiyetindedir. Ancak, devletlerden bu görevleri yerine getirmeleri beklenirken, bu harcamaların finansmanını sağlayacak olan vergi gelirleri çeşitli nedenlerden dolayı artırılamamakta ve sonuçta, bütçe açıklarıyla karşılaşılmaktadır. Netice itibariyle, toplum talebindeki artışa kamu kesimi arzının yetişememesi bütçe açıklarına sebep olmakta, açıkların kapatılması için borçlanmaya gidilmesi de kamu kesimindeki dengelerin bozulmasıyla sonuçlanmaktadır. Devlet aldığı borçları, anapara ve faiz olarak geri ödemek zorundadır. Bu ödemeyi de genelde vergi gelirlerinden karşılamaktadır. Borç miktarındaki artış, vergilerin milli gelir üzerindeki yükünü de arttıracaktır. Bu yükün artması gelir dağılımı üzerinde bozucu etki yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis PUBLIC SECTOR DEFICITS, CAUSES AND BORROWING REQUIREMENT IN TURKEY YUSUF BOLAT DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: Prof. Dr. ONUR DENİZ Yean 2003, Pages:76 Jury: Prof. Dr. Onur DENİZ Ass. Prof. Dr. Haul ALTINTAŞ Ass. Prof. Dr. Sami TABAN The government institutions' recent inclination of interferring the economy and the social life in all aspects directly, caused the public expenditures to reach to the point where the expenditures could not be financed with the tax revenues and price tags. This situation is the main reason for the rise of budget deficit. Since 1950s, Turkey had chronic budget deficits. Modern states are obliged; to make infrastructure investments; to make the crucial investments which are not hold by private sector since those areas are not profitable; to attain sustainable growth; to struggle with inflation and deflation; to solve the unemployment problem in order to attain economic development. The social welfare principal requires the state to build a society that consists of well educated, healthy people who have social security opportunities and takes a fair proportion of the national income. While the states are charged all these duties, the financial sources of the state, namely the taxes, are not able to be increased proportional to the expenditures. The result is the budget deficit. Consequently; the public sector's inadequate supply to the increase in the demand of the society causes the budget deficit and this deficit is needed to be financed with the public borrowing that causes the balance of the public sector to be destroyed. The state is obliged to pay the debt's principal and the interest back. This payment is financed with the tax revenues. The increase in the debt worsens the burden of the taxes on the national income. The distribution of income is damaged by this increasing burden.