International dimension of democratization: The influence of the European Union on the consolidation of democracy in the Turkey 1987-2002
Demokratikleşmenin uluslararası boyutu Avrupa Birliği'nde Türkiye'deki demokrasinin pekişmesine etkisi, 1987-2002
  1. Tez No: 137649
  2. Yazar: ALİ RESUL USUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Türk Siyaseti, demokratikleşme iv, Turkey, European Union, Turkey-European Union, Turkish Politics, democratization ui
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
ÖZET DEMOKRATİKLEŞMENİN ULUSLARARASI BOYUTU? AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE'DE DEMOKRASİNİN PEKİŞMESİNE ETKİSİ 1987-2002 Usul, Ali Resul Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Mayıs 2003 Bu tez, demokrasi ve insan haklan bağlamında Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerini, özellikle de AB'nin Türk demokrasinin pekişmesindeki etkisini incelemektedir. Türkiye'deki demokrasi yeterinde pekişmiş değildir. Türk demokrasisinin sorunu esasen demokrasinin pekişmesi sorunudur. Bu tezde, Türkiye'ye tam üyelik perspektifi verildiği takdirde, AB'nin Türk demokrasisinin gelişmesine yardımcı olduğu iddia edilmektedir. Diğer bir ifade ile, AB'nin Türk politikasına etkisinin niteliği ve miktarı AB'nin Türkiye'ye tam üyelik perspektifi verip vermediği ile ilişkilidir. Bu çalışmada, Türkiye'deki demokratik pekişmeyle ilgili olarak, AB-Türkiye ilişkilerinin üç önemli dönemi kıyaslanmıştır. AB'nin etkisi ilk iki dönemde sınırlı ve tabiatı itibarı ile oldukça mütevazidir. AB, Helsinki sonrası dönemde aktif bir manivela fonksiyonu görmüştür. Helsinki sonrası dönemde, giriş öncesi mekanizma, Türkiye'yi AB'nin istekleri konusunda daha korunmazsız hale getirirken, Helsinki öncesi dönemde, Türkiye'nin egemenliğinin ihlali olarak değerlendirilen AB'nin Türk siyasetine müdahalelerini meşrulaştırmıştır. Böylece, Helsinki sonrası dönemde, AB-Türkiye ilişkileri bağlanımda iç siyaset-dış siyaset ayırımı da daha az önemli hale gelmiştir. AB'nin aktif manivela fonksiyonu söz konusu olduğunda, 1987-2002 döneminde, AB'nin etkisi pekişmenin daha fazla anayasal boyutunda olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERNATIONAL DIMENSION OF DEMOCRATIZATION? THE INFLUENCE OF THE EUROPEAN UNION ON THE CONSOLIDATION OF DEMOCRACY IN TURKEY 1987-2002 Usul, Ali Resul Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun May 2003 This thesis analyzes the European Union (EU)-Turkey relations with regard to democracy and human rights and particularly the EU's impact on the consolidation of democracy in Turkey. Democracy in the Turkey has not been adequately consolidated. The problem of Turkish democracy is the problem of democratic consolidation in Turkey. In the thesis, I propose that the EU promotes Turkish democracy when it provides a full membership perspective to Turkey. In other words, the degree and nature EU's influence on Turkish polity and politics is correlated with question of whether the EU gives Turkey a real membership perspective. In this respect, I have compared three significant periods of the EU-Turkey relations regarding democratic consolidation in Turkey. The EU's impact in the first two periods was limited and quite modest in its nature. The EU has been an active leverage in the post-Helsinki period. In the post-Helsinki period, the pre-accession mechanism have made Turkey more vulnerable to the EU's requirements and it has justified the EU's interventions into Turkey's domestic politics, which had been often regarded as breach of Turkey's sovereignty in the pre-Helsinki period. Thus, domestic/international-internal/external differentiation in the context of EU-Turkey relations has become less salient within the post-Helsinki period. As far as the active leverage function of the EU is concerned, the EU's impact had been mostly on the Constitutional level of consolidation in the period between 1987 and 2002.