Dialogsim and democracy
Diyalogism ve demokrasi
  1. Tez No: 137650
  2. Yazar: GÜRCAN KOÇHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMON WİGLEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Diyalog, Öziktidar, Anayasa, Democracy, Dialogue, Self-government, Constitution iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
ÖZET DİYALOGİZM AND DEMOKRASİ Koçan, Gürcan Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doçent Dr. Simon Wigley Nisan 2003 Bu tez demokrasi olgusunu karar verme sürecinin ötesinde diyalogun bir türü olarak açımlamaktadır. Bu yaklaşımı seçmedeki ana amaç, demokratik siyasetin şartlarını sadece“kendi kendini yönetme”ya da“halkın kendi üzerindeki iktidarı”gibi tanımlara bağlı kalmadan ve insanın ruhunu tutaksaklık altına alan çoğunluğun ya da kendisini çoğunluk olarak kabul ettirmeyi başarmış olan aynılık ve bütünlük iradesinin ötesinde yaşamın farklılıkları arasındaki ilişkiyi çok daha derin bir biçimde diyalog çerçevesinde betimleyerek yeniden ortaya koymaktır. Yaşamın ve dilin özünde diyalog olduğunu ileri süren ünlü düşünür Mikhail Bakhtin'in felsefesinden faydalanarak diyalog olgusunu çeşitli yönlerden açımlamak, siyaseti homojen bir vücut bütünün ötesinde çok sesli, karmaşık ve heterglot bir etkileşim bütünü olarak algılamamızı sağlar. Bu karmaşık bütün içinde farklı dillerin ya da anlamların birbirinden bağımsız olmaması nedeniyle, siyasal etkileşim süreci farklı konumlar arasında belli bir merkezde uzlaşma üretebileceği gibi, bunların merkezden uzaklaşarak muğlaklık düzlemi içerisinde yeni anlamlar kazanarak hem kendilerine hem de diğer konumlara göre yeniden farklıkşmasına yol açabilir. Bu nedenle demokrasinin yalnızca kendisinden anlamlı bir biçimde söz etmek güçtür çünkü demokrasinin en önemli kaynağı dildir ve bu dilde diyalogsaldır. Dilin sözkonusu diyalogsal özelliği dikkate alındığında, demokratik siyasi kurum ve pratikleri gerçekte ifade ettiği anlam, halkın en çok sayıda veya en katılıma kısmınının ya da kendilerini halkın iradesi olarak kabul ettrimeyi başarmış olanların iradesinin ötesinde heteorjen doğası içersinde çoksesli bütünlüğün olduğunu ifade eder. Bu bütünlüğün temelinde her sesin, görüşün ya da konumun yanıdanabilir olduğu ilkesi bulunur. Yanıtlanabilirilik ilkesi temel alındığında, demokratik sürece katılan bütün aktörler aynı anda hem yöneten (özne) hem de yönetilen (nesne) niteliğini kazanacağından siyasal sistem öziktidar özelliğini kazanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIALOGISM AND DEMOCRACY Koçan, Gürcan Ph.D. Department of Political Sciences and Public Administration Supervisor: Assistant Professor Dr. Simon Wigley April 2003 This thesis examines the notion of democracy not as a straightforward political process for decision-making, but as a type of dialogue. One of the main reasons for choosing this particular approach is to reveal the conditions of genuine democratic politics. A politics built on the image of people who can express themselves without fear and are free of obligation of sameness. Therefore, this thesis excavates the assumptions and complex relations of values by virtue of which democracy can be produced, reproduced and validated. It approaches Bakhtin's idea of dialogue as an important but neglected concept in democratic studies and explores what dialogue is for Bakhtin, showing how his general theory of language and meaning not only implicates particular concepts of democracy such as addresser/ruler and addressee/ruled, but also reveals the conditions of freedom that is necessary to produce the momentum towards the enabling practices of political life. With respect to these, it discusses how Bakhtin's idea of dialogue anticipates normative concerns that are central to contemporary democratic theory: Is it possible to establish a balance between unity and diversity or between the universal and the particular in a way that promotes recognition of differences as an instrument of democratic rule? Or, is it possible to prevent the inevitable tension between constituting a regulatory framework for political participation (which inevitably posits some fixity and exclusion) and celebrating heteroglossia? In order to address these issues, this thesis considers ^politics not only as a united body, but also a heteroglossic and multivoiced body. ^