Örtü altı sebzecilikte üretim ve pazarlama yapısal analizi: Kumluca örneği
- Tez No: 137661
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örtü Altı Üretim, Bitkisel Üretim, Seracılık, Undercover production, Vegetable farming, Greenhousing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Kumluca ilçesindeki örtü altı sebze üreticilerinin üretim ve pazarlama yapılarını incelemektir. Bu amaçla çalışmanın başlıca iki problemini oluşturan“örtü altı yetiştiricilikte üreticiye üretim kararım vermede nasıl yardımcı olunabilir?”ve“ürünlerin satışında yaşanan sorunlar nasıl azaltılabilir?”sorularına cevap aranmıştır. Türkiye'de örtü altı sebze yetiştiriciliğinde modem teknoloji kullanımı sosyolojik ve ekonomik nedenlerden dolayı yeterince kullamlmamaktadır. Üreticiler örtü altı alanlarda sebze yetiştiriciliğini manuel olarak yapmaktadır. Bu koşullar altında üretim ve pazarlama sorunlarım ortadan kaldırmak için, üreticinin karar vermesine yardım eden araçların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS OF THE PRODUCTİON AND MARKETING IN UNDERCOVER VEGETABLES: THE CASE OF KUMLUCA The aim of this study is to examine the production and marketing structures of greenhouse producers in Kumluca district. In this study, it is tried to find answers for mainly two questions:“In undercover production, how can be helped to the producer in production decision?”and“how can the selling problems be reduced?”In Turkey, due to sociological and economic reasons, modern technology has not been efficiently used in undercover production Producers have been doing vegetable production manually in undercover areas. Under these circumstances, in order to eliminate production and marketing problems, it is necessary to develop means (tools) helping (assisting) producers to make their decisions.