The Relation between Zonguldak Karaelmas University Alaplı Vocational College students motivational beliefs and their use of motivational self-regulation strategies
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin motivasyon düşünceleriyle motivasyon düzenleme stratejileri kullanımları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 137682
  2. Yazar: NURAY OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. FREDRİCKA L. STOLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: öğrencide motivasyon yokluğu, motivasyon düşünceleri, motivasyon düzenleme stratejileri vı, student demotivation, motivational beliefs, motivational self-regulation strategies IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN MOTİVASYON DÜŞÜNCELERİ VE MOTİVASYON DÜZENLEME STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Okumuş, Nuray Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka L. Stoller Ortak Tez Yöneticisi: Julie Matthews Aydınlı Temmuz 2003 Dil öğreniminde motivasyon konusundaki araştırmalar sınıf motivasyonu, öğrenci motivasyonu ve öğretmen motivasyonunu EFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce) dersi sınıflarında öğrenimin etkili elemanları olarak belirlemiştir. Bu çalışmanın odak noktası öğrenci motivasyonu, özellikle öğrencilerin motivasyon düşünceleri ve motivasyon düzenleme stratejileridir. Öğrencilerin İngilizce çalışmalara verdiği değer, kendilerine duydukları güven ve öğrenme için belirledikleri amaçlar öğrencilerin motivasyon düşüncelerini oluşturmaktadır. Öğrenciler öğrenim süreçlerini düzenlemek, böylelikle öğrenimlerini denetim altında tutmak için, bilişsel, üst-bilişsel, ve motivasyon stratejileri uygulamaktadır. Bu strateji uygulaması öz-düzenleme diye adlandırılmaktadır. Öğrencilerin motivasyon seviyeleri sabit kalmamakta, motivasyonu azaltan faktörler öğrencilerin motivasyon seviyesinde düşüşlere sebep olmaktadır. Öğrencilerinmotivasyonunu azaltan faktörlerin etkisini azaltmak için kullandıkları stratejiler motivasyon düzenleme stratejileridir. Bu stratejiler motivasyonlarını düzenlemelerine ve motivasyonu azaltan durumları engellemelerine yardım ederken, akademik görevlerini başarıyla yürütmelerini sağlar. Bu çalışma öğrencilerin motivasyon düşünceleriyle motivasyon düzenleme stratejisi kullanımları arasındaki ilişkiyi araştırdı. Çalışmada kullanılan veri, 36 motivasyon düşüncesi ve motivasyon düzenleme stratejisi maddeleri içeren bir anket yoluyla elde edilmiştir. Anket, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksekokulunun 414 öğrencisine uygulanmıştır. Veri analizi için frekans testleri, Pearson korelasyon testleri ve bir dizi çoklu regrasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular öğrencilerin motivasyon düşünceleriyle motivasyon düzenleme stratejisi kullanımları arasında olumlu bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Dahası, bulgular öğrencilerin motivasyon düşüncelerinin motivasyon düzenleme stratejisi kullanımını açıklamak için kullanılabileceğine de işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ZONGULDAK KARAELMAS UNIVERSITY ALAPLI VOCATIONAL COLLEGE STUDENTS' MOTIVATIONAL BELIEFS AND THEIR USE OF MOTIVATIONAL SELF-REGULATION STRATEGIES Okumuş, Nuray M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Fredricka L. Stoller Co-Supervisor: Julie Mathews Aydınlı July 2003 Research on motivation in language learning has identified classroom motivation, student motivation, and teacher motivation as influential components of learning in English as Foreign Language classroom settings. The focus of this study is student motivation, in particular, roles of students' motivational beliefs and motivational self- regulation strategies. The value students attach to English tasks, students' perceived self- efficacy, and the goals students set for learning constitute students' motivational beliefs. Learners employ cognitive, meta-cognitive, and motivational strategies to regulate their learning processes, thereby taking responsibility for their learning; to take control over one's learning is called self-regulation. The level of student motivation does not remain stable; demotivating factors cause decreases in students' levels of motivation. The instrategies students use to counter demotivating factors are labeled as motivational self- regulation strategies. These strategies help learners regulate their motivation, avoid states of demotivation; thereby, helping them persist in academic tasks. This study investigated the relation between students' motivational beliefs and their use of motivational self- regulation strategies. Data were gathered through a questionnaire, with 36 items related to motivational beliefs and motivational self-regulation strategies. The questionnaire was administered to 414 students of Zonguldak Karaelmas University Alaph Vocational College. The data were analyzed through frequency tests, Pearson product-moment correlation analyses, and a series of multivariate regressions. The findings suggest that there is positive correlation between students' motivational beliefs and their use of motivational self-regulation strategies. Moreover, students' motivational beliefs can be used to explain their use of motivational self-regulation strategies.