Ankara, Çankırı ve Kastamonu illerinde bulunan bazı süt işletmelerinin atık sularında çevre kirliliği açısından önemli parametrelerin saptanması
Determination of the important pollution parameters in wastewater of some diary factories around Ankara, Çankırı and Kastamonu provinces
  1. Tez No: 137843
  2. Yazar: FATMA SEDA BİLİR ORMANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, Askıda katı madde, Biyolojik oksijjen ihtiyacı, Kimyasal oksijjen ihtiyacı, Süt endüstrisi, Wastewater, TSS, BOD, COD, Dairy industry.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Ankara, Çankırı ve Kastamonu İllerinde Bulunan Bazı Süt İşletmelerinin Atıksularında Çevre Kirliliği Açısından Önemli Parametrelerin Saptanması Bu çalışma, Ankara, Çankırı ve Kastamonu illerinde, çeşitli süt işletmelerinin atıksularında, çevre kirliliği açısından önemli parametrelerin incelenmesi amacı ile yapıldı. Toplanan örnekler Çankırı ilinde arıtma öncesi ve sonrasında diğer illerde arıtma öncesinde BOİ,KOİ,AKM,yağ ve gres.sıcaklık, pH ve aerob mezofil genel canlı sayımı açısından test edildi. Ankara iline ait atıksu örneklerinde, ortalama değerlerin BOİ 9451 mg/l, KOİ 13299 mg/l, AKM 2137 mg/l, yağ ve gres 195 mg/l, pH 5,7, sıcaklık 22°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,0x107kob/ml olduğu; en yüksek değerlerin BOİ 11736 mg/l, KOİ 16270 mg/l, AKM 3400 mg/l, yağ ve gres 268 mg/l, pH 6,0, sıcaklık değeri 29°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 3,6x10 7 kob/ml olduğu; en düşük değerlerin BOİ 6065 mg/l, KOİ 11271 mg/l, AKM 1170 mg/l, yağ ve gres 120 mg/l, pH değeri 5,5, sıcaklık 17°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,2x106 kob/ml olduğu saptandı. Çankırı iline ait arıtma öncesi atıksu örneklerinde, ortalama değerlerin BOİ 4854 mg/l, KOİ 12440 mg/l, AKM 1804 mg/l, yağ ve gres 141 mg/l, pH 4,3, sıcaklık 24°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 2,4x1 06 kob/ml olduğu;en yüksek değerlerin BOİ 5340 mg/l, KOİ 18696 mg/l, AKM 2628 mg/l, yağ ve gres 185 mg/l, pH 4,5, sıcaklık 33°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 6,0x1 08 kob/ml olduğu; en düşük değerlerin BOİ 2140 mg/l, KOİ 8627 mg/l, AKM 1135 mg/l, yağ ve gres 109 mg/l, pH 3,8, sıcaklık 13°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,8x1 05 kob/ml olduğu saptandı. Çankırı iline ait arıtılmış atıksu örneklerinde, ortalama değerlerin BOİ 32 mg/l, KOİ 149 mg/l, AKM 28mg/l, yağ ve gres 30 mg/l, pH 8,4, sıcaklık 23°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,0x1 06 kob/ml olduğu;en yüksek değerlerin BOİ 51 mg/l, KOİ 273 mg/l, AKM 40 mg/l, yağ ve gres 40 mg/l, pH 8,6 sıcaklık 32°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 4,2x1 06 kob/ml olduğu;en düşük değerlerin BOİ 21 mg/l, KOİ 90 mg/l, AKM 21 mg/l, yağ ve gres değeri 19 mg/l, pH 8,2, sıcaklık 12°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,2x1 05 kob/ml olduğu saptandı. Kastamonu iline ait atıksu örneklerinde, ortalama değerlerin BOİ 9787 mg/l, KOİ 14394 mg/l, AKM 2075 mg/l, yağ ve gres 202 mg/l, pH 5,7, sıcaklık 24°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 2,7x1 07 kob/ml olduğu;en yüksek değerlerin BOİ 12843 mg/l, KOİ 17463 mg/l, AKM 3088 mg/l, yağ ve gres 285 mg/l, pH 6,5, sıcaklık 32°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 1,2x1 08 kob/ml olduğu;en düşük değerlerin BOİ 7292 mg/l, KOİ 11587 mg/l, AKM 1030 mg/l, yağ ve gres 148 mg/l, pH 5,1, sıcaklık 13°C, aerob mezofil genel canlı sayısı 2,0x1 06 kob/ml olduğu saptandı. Sonuç olarak süt endüstrisi atıksularında, atık yükün fazla olduğu saptandı. Süt endüstrisi kaynaklı yüklerin gelecekte artmaması, çevre sağlığı ve ekolojik dengenin korunması için, süt endüstrisi atıksularında mutlaka arıtma uygulanması gerektiği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
69 SUMMARY Determination of the Important Pollution Parameters in Wastewater Of Some Dairy Factories Around Ankara, Çankırı and Kastamonu Provinces. The objective of this study was to investigate the main pollution parameters of waste water in various dairy processing plants in Ankara, Çankırı and Kastamonu provinces. The samples were tested for the BOD (Biological oxygen demand), COD (Chemical oxygen demand), TSS (Total suspended solid), FOG (Fat oil grease), temperature, pH and total aerobic mesophilic count before treatment wherease the samples from Çankırı province tested after treatment. The wastewater samples collected from Ankara region showed that the average levels of BOD 9451 mg/l, COD 13299 mg/l, TSS 2137 mg/l, FOG 195 mg/l, pH 5,7, temperature 22°C, total aerobic mesophilic count 1,0x107cfu/ml; max levels of BOD 11736 mg/l, COD 16270 mg/l, TSS 3400 mg/l, FOG 268 mg/l, pH 6,0, temperature 29°C, and total aerobic mesophilic count 3,6x1 07 cfu/ml; min levels of BOD 6065 mg/l, COD 11271 mg/l, TSS 1170 mg/l, FOG 120 mg/l, pH 5,5, temperature 17°C, total aerobic mesophilic count 1,2x106 cfu/ml. The wastewater samples pre treatment collected from Çankırı region showed that the average levels of BOD 4854 mg/l, COD 12440 mg/l, TSS 1804 mg/l, FOG 141 mg/l, pH 4,3, temperature 24°C, average total aerobic mesophilic count 2,4x1 06 cfu/ml; max BOD 5340 mg/l, COD 18696 mg/l, TSS 2628 mg/l, FOG 185 mg/l, pH 4,5, temperature 33°C, total aerobic mesophilic count 6,0x1 06 cfu/ml; min levels of BOD 2140 mg/l, COD 8627mg/l, TSS 1135 mg/l, FOG 109 mg/L, pH 3,8, temperature 13°C, total aerobic mesophilic count 1,8x105 cfu/ml; The wastewater samples after treatment collected in Çankırı showed that the average levels of BOD 32mg/l, COD 149 mg/l, TSS 28 mg/l, FOG 30 mg/l, pH 8,4, temperature 23°C, total aerobic mesophilic count 1,0x106 cfu/ml; max levels of BOD 51 mg/l, COD 273 mg/l, TSS 40 mg/l, FOG 40 mg/l, pH 8,6, temperature 32°C, total aerobic mesophilic count 4, 2x1 06 cfu/ml; min levels of BOD 21 mg/l, COD 90 mg/l, TSS 21 mg/l, FOG 19 mg/l, pH 8,2, temperature 12°C, total aerobic mesophilic count 1,2x105 cfu/ml; The difference between treated and untreated wastewater samples was found statisticaly significant. The wastewater samples were collected from Kastamonu region showed that; the average levels of BOD 9787 mg/l, COD 14394 mg/l, TSS 2075 mg/l, FOG 202 mg/l, pH 5,7, temperature 24°C, total aerobic mesophilic count 2,7x1 07cfu/ml.; max levels of BOD 12843 mg/l, COD 17463 mg/l, TSS 3088mg/l, FOG 285 mg/l, pH 6,5, temperature 32°C, total aerobic mesophilic count 1.2x10° cfu/ml; min levels of BOD 7292mg/l, COD 11587 mg/l, TSS 1030 mg/l, FOG 148mg/l, pH 5,1, temperature 13°C, total aerobic mesophilic count 2,0x1 06 cfu/ml. In conclusion, untreated wastewater samples of dairy industry tested in this study contained high levels of pollution parameters. To avoid of environmental health from pollution it is recommended to establish of wastewater treatment systems for dairy industry