8-10 yaş grubu erkek çocuklarda AAHPERD fiziksel uygunluk test bataryasının sosyo-ekonomik düzey ile ilişkilendirilmesi
Relating AAHPERD physial fitness test battery in male children from 8 to 10-years-old to socio-economic level of the children
- Tez No: 138116
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Uygunluk, Sosyo-Ekonomik Düzey, AAHPERD, Physical Fitness, Socio-Economic Level, AAHPERD
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
-80- 8. ÖZET Bu çalışmada amaç 8, 9 ve 10 yaşlarındaki erkek çocuklarda AAHPERD (American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance) fiziksel uygunluk test bataryasının sosyo-ekonomik düzey ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya Mili Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarından 295 (8 yaş 97, 9 yaş 101 ve 10 yaş 97 kişi), özel okullardan 271 (8 yaş 93, 9 yaş 89 ve 10 yaş 89 kişi) olmak üzere toplam 566 öğrenci denek olarak katılmıştır Araştırmada sosyo-ekonomik düzeyin belirlenmesinde sosyo ekonomik yapı göstergeleri olan aile çocuk sayısı, yaşam çevresi, kendine ait odaya sahip olma durumu ve aile gelir düzeyinden yararlanılmıştır. Ayrıca özel okullarla devlet okulları arasındaki sosyo-ekonomik düzeyler de dikkate alınmıştır. Ölçüm ve test sıralaması vücut ağırlığı ölçümü, boy uzunluğu ölçümü, otur-eriş testi, skinfold ölçümleri, mekik çekme testi, barfikste kol çekme testi ve 1 mil koş-yürü testi şeklinde olmuştur. Verilerin istatistiksel analizinde devlet ve özel okullardaki öğrenciler arasında yaşlara göre boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve AAHPERD bileşenlerine yönelik farkların ve sosyo-ekonomik düzey açısından öğrenciler arasında yaşlara göre boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve AAHPERD bileşenlerine yönelik farkların değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi/Tukey testi, sosyo-ekonomik düzey ile boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve AAHPERD-81- testlerine yönelik ilişkilerin değerlendirilmesinde ise Korelasyon Analizi (Pearson) testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, sosyo-ekonomik düzeyin boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve AAHPERD bileşenlerini etkilediği; 8, 9 ve 10 yaş çocuklarda yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip olanların, düşük seviyedekilere oranla, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, skinfold toplamları ve mekik çekme açısından kuvvet özelikleri; düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip olanların ise, yüksek seviyedekilere oranla, esneklik, barfikste kol çekme açısından kuvvet ve kardiyovasküler dayanıklılık özellikleri yüksek olabilir.
Özet (Çeviri)
-82- 9. SUMMARY The aim of this study was to investigate the relationship between AAHPERD (American Alliance For Health, Physical Education, Recreation And Dance) physical fitness test battery and the socio-economic level in children at 8, 9 and 10 years old. The number of the participants in the study was 566 students; 295 students (97 eight years, 101 nine years, and 97 ten years) from state schools of The Ministry of National Education and 271 students (93 eight years, 89 nine years, and 89 ten years) from private schools. In the identification of socio-economic level of the participants in the study, the number of the children in the family, the living environment, whether the children have their own rooms in at home, and the level of income of the family, which are socio-economic criteria, were taken into consideration. The socioeconomic difference between students from private and state schools was also considered. The order of testing and measurement was as follows: the measurement of weight, the measurement of height, sit-and-reach test, skin fold measurement, sit-up test, pull-up test and 1 mile run-and-walk test. At the statistical analyses of the data One- Way ANOVA/Tukey test was used to calculate the difference among the height, body weight and the AAHPERD components in the children from private and public schools and the difference among the height, body weight and the components of AAHPERD relative to socio-economic level and age; for the evaluation of the-83- relationship among the height, body weight and the AAHPERD tests and socio-economic level of the participants, Correlation Analyses (Pearson) tests were used. As a result, it has been found out that socio-economic level of the student had an impact on the height, body weight and the AAHPERD components; that there was an increase in the height, body weight, skinfold totals and the strength for sit-up in 8, 9 and 10-year-olds with increasing socio economic level; and that there may be a decrease in flexibility, strength for pull-up and aerobic endurance.