Futbola yeni başlayan çocuklarda somatotip ve vücut kompozisyonu ile fiziksel performans arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship among somatotype, body composition and physical performance of children who have just started football training
  1. Tez No: 138147
  2. Yazar: E. ERKAN ÇORUH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TURCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Children, physical performance, football, somatotype, body composition
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
99 ÖZET Futbola Yeni Başlayan Çocuklarda Somatotip ve Vücut Kompozisyonu ile Fiziksel Performans Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı futbola yeni başlamış çocuklarda, somatotip (endomorfi, mezomorfi, ektomorfi) ve vücut kompozisyonu ile fiziksel performans (esneklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 10 m sürat, 30 m sürat, anaerobik güç, aerobik güç) arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, Gençlerbirliği Futbol Kulübü alt yapısmda futbol oynayan 10 (n=24) ve 11 (n=24) yaş gruplarından toplam 48 futbolcunun katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında araştırmaya katılan futbolcuların fiziksel performanslarının ölçümü için esneklik dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 10 m. sürat, 30 m. sürat ve 20 m. mekik koşusu testleri uygulanmıştır. Futbolcuların somatotip vücut yağ yüzdesi ve vücut kütle indekslerinin belirlenmesi için gerekli olan antropometrik ölçümler alınmış ve somatotiplerin belirlenmesi için Heath-Carter, vücut yağ yüzdelerin belirlenmesi için ise Durning-Womersley yöntemi kullanılmıştır. Yaş grupları arasındaki farklılıklar ve somatotip ve vücut yağ yüzdesi ile fiziksel performans arasındaki ilişki SPSS for Windows 11.0 istatistik programında bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Farklılıklar ve ilişkiler p0.05), dikey sıçrama, durarak uzun atlama (p0.05), dikey sıçrama (r = -0.074, p>0.05), durarak uzun atlama (r = -0.085, p>0.05), 10 m sürat (r = 0.138, p>0.05), 30 m sürat (r = 0.384, p0.05), dikey sıçrama (r = 0.054, p>0.05), durarak uzun atlama (r = 0.020, p>0.05), 10 m sürat (r = -0.175, p>0.05), 30 m sürat (r = -0.267, p>0.05), anaerobik güç (r = 0.098, p>0.05), ve aerobik güç arasında (r = 0.078, p>0.05), düzeyinde ilişkiler tespit edilmiştir. Ektomorfi ile esneklik (r = -0.093, p>0.05), dikey sıçrama (r = -0.112, p>0.05), durarak uzun atlama (r = -0.068, p>0.05), 10 m sürat (r = 0.002, p>0.05), 30 m sürat (r = -0.013, p>0.05), anaerobik güç (r = -0.514 pO.Ol) ve aerobik güç arasında (r = 0.153, p>0.05), düzeyinde ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY An Investigation Of The Relationship Among Somatotype, Body Composition and Physical Performance Of Children Who Have Just Started Football Training The aim of this study was to investigate the relationship among somatotype (endomorphy, mezomorphy, ectomorphy), body composition and physical performance (flexibility, vertical jump, standing long jump, 10 m speed, 30 m speed, anaerobic power, aerobic power) of children who have just started football training. This research was conducted with total of 48 children who play in Gençlerbirliği football clup, between the age groups of 10 (n=24) and 1 1 (n=24). In this study, flexibility, vertical jump, standing long jump, 10 m speed, 30 m speed and 20 m. shuttle run tests were applied to the football players. Anthropometric parameters measured to determine the somatotype, body fat percentage and body mass index and Heath-Carter methot was used to determine the somatotype and Durning - Womersley methot was used to determine body fat percentage. SPSS 11.0 for Windows computer program was used to analyze the differences between the age groups and the relationship among somatotype body composition and physical performance, pO.Ol and p0.05), significant diferences were found between age groups in terms of vertical jump, standing long jump (p0.05), vertical jump (r = -0.074, p>0.05), standing long jump (r = -0.085, p>0.05), 10 m speed (r = 0.138, p>0.05), 30 m speed (r = 0.384, p0.05), verticaljump (r = -0.054, p>0.05), standing long jump (r = 0.020, p>0.05), 10 m speed (r = -0.175, p>0.05), 30 m speed (r = -0.267, p>0.05), anaerobic power (r = 0.098, p>0.05) and aerobic power (r = 0.078, p>0.05). Ectomorphy had correlations with flexibility (r = -0.093, p>0.05), vertical jump (r =-0.112, p>0.05), standing long jump (r = -0.068, p>0.05), 10 m speed (r = 0.002, p>0.05), 30 m speed (r = -0.013, p>0.05), anaerobic power (r = -0.154, p>0.05) and aerobic power (r = 0.153, p>0.05). Body fat percentage had corelations with flexibility (r = -0.04, p>0.05), vertical jump (r = -0.090, p>0.05), standing long jump (r = -0.089, p>0.05), 10 m speed (r = 0.166, p>0.05), 30 m speed (r = 0.394, pO.Ol), anaerobic power (r = 0.486, pO.Ol) and aerobic power (r = -0.494, pO.Ol).