An Empirical study on the usefulness of financial ratios to describe industry influence on financial characteristics
  1. Tez No: 13949
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜRER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırlamalar, Finansal Rasyoların Normal Dağılımı, Ayırıcı Değişkenler, örnek Dizaynı, Birinci, ikinci, üçüncü ve Dördüncü Yaklaşımlar. -vv
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET FİNANSAL RASYOLAB KULLANARAK FARKLI SANAYİ DALLARINA AİT FİRMALARIN FtNANSAL KARAKTERİSTİKLERİNİN FARKLILI?I ÖZERİNE GÖRGÜL BİR ÇALIŞMA GÜRER, Hüseyin İS İDARESİ YÜKSEK LİSANS DERECESİ EKİM, 1987 Bu tezin amacı, Türkiye'deki değişik sanayi dallarının f inansal karakteristikleri, özellikle f inansal yapıları arasındaki farkların araştırılması ve açıklanmasıdır. Çalışmada sanayi dallarını f inansal karakteristikleri itibariyle karşılaştırılması, sanayi dallarını oluşturan firmalara ait bilançoların aktifleri ve pasifleri ile gelir tablolarının incelenmesi suretiyle hesaplanan ve müşterek ölçü birimi olarak kabul edilen finansal rasyolarla yapılmıştır. Bu araştırmada, 5 Türk Sanayi dalının finansal karakteristiklerinin karşılaştırılması için seçilen finansal rasyolar diskriminant analizinde bağımsız değişkenler olarak -v-kullanilmistir. Bu değişkenler, biri 9 rasyodan diğeri ise 9 rasyo ve bir değişkenden oluşan iki set olarak sınıflanır. ±ki set arasındaki tek fark, ikinci sette 10 'uncu değişken olarak kabul edilen ve firmaların büyüklüğünü gösteren toplam aktif tutarıdır. Bunun amacı ise, büyüklüğün, sanayi dallarındaki farklılaşmada ne derece etken olduğunu göstermekdir. Analizde iki örnek tasarımı gözönünde bulundurulur; rasyoların önündeki işareti gerek (+) gerekse (-) olanlar ve işareti yalnızca (+) olanlar; ayrıca her iki örnek tasarımı için diskriminant analizinde etkinliği (önemi) olan rasyolar etkinlik sırasına göre belirlenir. ön Sayfa Sayısı : X Sayfa Sayısı: 177 Referans Sayısı : 40 Tablo Sayısı: 12 Şekil Sayısı* : 0
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EMPIRICAL STUDY ON THE USEFULNESS OF FINANCIAL RATIOS TO DESCRIBE INDUSTRY INFLUENCE ON FINANCIAL CHARACTERISTICS GÜRER, Hüseyin MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION OCTOBER, 1987 The purpose of this thesis is to explain the effects of different industry classes on the financial characteristics especially on the financial structure of individual firms. In this study, the comparison of the different industry classes based on the characteristics of individual firms have been made by financial ratios which are used as an accepted common measurement device and calculated from both sides of balance-sheet and income statement as a whole. This research has been performed in accordance with Multiple Discriminant Analysis System, by using financial ratios obtained from the financial statements of the five different Turkish Manufacturing Industry classes to test their financial characteristics. The discriminating variables utilized are classified into two sets. -m-In the first set, nine ratios have been utilized, whereas in the second set, in addition to the ratios used in the first set, the amount of the accepted total assets has been put into the analysis as an indication of the size of firms. Thus, the effectiveness has been tested by making discrimination in accordance to the size of the firm. In the first sample design financial ratios are taken into consideration regardless of the plus and minus in front of them. In the second sample design financial ratios which posses (-) value ratios in the financial statements, have been exempted from the study. Additionally, the predominancy of some specific financial ratios over others have been investigated within the discriminant analysis for both of the sample designs. Number of Preliminary Pages: X Number of References Number of Figures Key Words 40 0 Number of Pages : 177 Number of Tables : 12 Limitations, Normal Distribution Financial Ratios, Discriminator Variables, Sample Design, The First Approach, Second Approach, Third Approach, Fourth Approach. -iv-