Numerical solutions of ordinary differential equations
Adi diferensiyel denklemlerin nümerik çözümleri
  1. Tez No: 139609
  2. Yazar: S. SİBEL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Adi diferensiyel denklemler, Nümerik analiz, Runge-Kutta metot, Ordinary Differential Equations, Numerical Analysis, Runge-Kutta Method. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Diferensiyel denklemler, birçok fiziksel olayı modellemede kullanıldıgmdan, bu denklemlerin çözüm metotları fizik ve mühendislik gibi alanlarda çalışan lar için büyük önem taşımaktadır. Bilinen analitik tekniklerle birçok denklem çözülebilmesine rağmen, önemli sayıda fiziksel uygulamalar için bu metotlar yetersiz kalmaktadır. Böyle denklemler ancak nümerik metotlarla çözülebilir ler. Diferensiyel denklemlerde yaklaşık sonuç bulan birçok metot bulunmaktadır. Bu tezde, tüm bu nümerik metotlar ele alınmıştır. Birinci bölümde, tezde kul lanılacak temel kavramlar, ikinci bölümde ise; denklemlerin kesin sonuçlarını değil, ancak yaklaşık sonuçlarınıveren nümerik metotlar verilmiştir. Son bölümde ise Runge-Kutta metot baz alınarak geliştirilmiş başlangıç değer problemlerini çözen yeni bir metot incelenmiştir. Bu metot, Runge-Kutta metoduna, işlem sayısını arttırmadan, yüksek mertebeden türevler eklenerek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since ordinary differential equations are useful in modelling the behavior of many physical processes, methods of solution for these equations are of great importance to engineers and scientists. Even though well-known ana lytical techniques can solve many important differential equations, a greater number of physically significant differential equations can not be solved using these techniques. Fortunately, the solutions of these equations can usually be generated numerically. There are many methods for finding approximate solutions to differential equations. Throughout the thesis, numerical techniques for ordinary differen tial equations are considered. In the first chapter, basic concepts which are going to be used are given. Second chapter contains numerical methods, all of which do not generate exact solutions, only approximate ones. Finally, in the last chapter a new numerical integration technique inspired by the Runge- Kutta method to solve the initial value problem is given. The method pre sented adds higher order derivative terms to the Runge-Kutta stage equations resulting in a higher order method without increasing the number of stages.