3-6 yaş döneminde çocuğu bulunan ana-babaların çocuklarıyla cinsel etkileşim düzeylerinin belirlenmesi
The Determination of the level of the sexual interaction with the parents and their 3-6 years old children
- Tez No: 140621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA KAPIKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsel eğitim, Cinsel etkileşim N. Elçin (ECEVİT) ÜNLÜ, Sexual Education, Sexual Interaction N. Elçin (ECEVİT) ÜNLÜ
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bu araştırmada 3-6 yaş döneminde çocuğu olan anne-babalann çocuklarıyla cinsel konularda etkileşim düzeyi incelenmiştir. Araştırma örneklemi, Denizli şehir merkezinde özel okulöncesi eğitim kurumlarına giden çocukların anne-babalanndan 206 kişilik bir gruptan oluşmuştur. Araştırmada araştırmacı ve danışman tarafından geliştirilen Ebeveyn-Çocuk Cinsel etkileşim ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada anne-babalann çocuklarıyla cinsel konulardaki etkileşim düzeyinin meslek, eğitim ve gelir ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu; ayrıca cinsel eğitimin kimin tarafından ve kaç yaşında verilmesi hakkındaki görüş ile çocuğa karşı genel tutumların cinsel konulardaki etkileşimi etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this research, the interaction level of parentsabout sexual issues who have children 3-6 age group has been examined. The sample of the study was consisted of 206 parents whose children were attending private pre-school educational institutions in Denizli city center. In this study as a data collection instrument Parent-Child Sexual Interaction Scale developed by the researcher was used. After analyzing the data collected the following findings have been reached: "Parents' interaction level about sexual issues is significantly related to their educational level and income; and also it has been found that parents' opinions on when and how the sexual education should be given and their general attitudes towards the child affect their interactions on sexual issues.