İlköğretim kurumlarında kurum içi çatışma ve yönetimi
Conflict and conflict management in schools serving compulsory education
  1. Tez No: 140668
  2. Yazar: İLYAS KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN GÜNBAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
VI YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ İLKÖĞRETİM KURUMLARINDA KURUM İÇİ ÇATIŞMA VE YÖNETİMİ İlyas KARAHAN Yüksek lisans, İlköğretim Anabilim Dalı, Sınıf Öğretmenliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İlhan GÜNBAYI Haziran 2003 Bu çalışma sınıf ve branş öğretmenlerin okullarda yaşanan çatışmalara ilişkin görüşlerini ve çatışmalarda kullandıkları çatışma yönetim sitillerini belirlemeye yönelik bir araştırmadır. Araştırma da elde edilen veriler ışığında; bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki varyans analizleri, tukey testleri ve anket maddelerine göre sınıf ve branş öğretmenlerinin çatışma ve çatışma yönetim sitillerine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırma sonunda; sınıf ve branş öğretmenleri okullarda uyumun varlığına 'yüksek' seviyede görüş bildirerek, okullarımızda yüksek düzeyde uyumun var olduğunu, alan ayrımı olmadan bildirmişlerdir. Sınıf ve branş öğretmenlerimizin çatışmaların yönetiminde kullandıkları sitiller incelendiğinde ise aralarında anlamlı bir farkın olmadığı ancak alt değişkenlere bakıldığında yaşlı olan öğretmenlerin tümleştirme, kaçınma ve ödünverme sitilini, kıdemli olanların yaşa bağlı olarak yine tümleştirme ve kaçınma sitili kullandıkları yönde bilgiler elde edilmiştir. Görev bölgelerine göre öğretmenlerin çatışma sitillerinde farkın olup olmadığı yöndeki bulgulara bakıldığında sadece ilçe merkezinde görev yapan öğretmenlerin hükmetme sitiline daha fazla kullandıkları yönünde görüş bildirdikleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
vıı MASTER OF ARTS THESIS SUMMARY CONFLICT AND CONFLICT MANAGEMENT IN SCHOOLS SERVING COMPULSORY EDUCATION İlyas KARAHAN Master of Arts Compulsory Education, Section Of Class Teachers' Thesis Director : Asst. Prof. Dr. İlhan GUNBAYI June 2003 In this study the views of compulsory school teachers primary and junior high school on the conflict experienced in schools and its management styles were studied. In the lights of the findings of the study the views of compulsory school teachers on conflict and its management styles were discussed via t-test for equality of means, f-test and Tukey tests. As a result of the study, primary and junior high school teachers pointed out that there was no conflict experienced but agreement at“high”level and in turn this affected the productivity in schools positively regardless of their positions in which they worked. When we looked the findings related with what styles teacher used in the management of conflict, there was no difference statistically significant. However as for age, older teachers scored higher in complementary, avoid and concession styles than younger ones and the teachers with more seniority complementary and avoid styles than the ones with less seniority. When we locked at the findings related with teachersVM conflict management styles according to where they worked, only the ones working in not in the city center but in the country scored higher in the style of authority than the ones working in city center. Key words : Conflict, Conflict Management