The Impacts of procurement policy changes on defense stocks: Evidence from the US defense industry
Tedarik politikalardaki değişikliklerin savunma sanayiine etkileri: Amerika örneği
  1. Tez No: 140675
  2. Yazar: FEYZİ MİNTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma sanayii, Savunma tedariki, olay etki analizi, çok değişkenli regresyon modeli iv, Defense industry, defense procurement, event study, multivariate regression model. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET TEDARİK POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİN SAVUNMA SANAYİİNE ETKİLERİ: AMERİKA ÖRNEĞİ Feyzi MİNTAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Aydın YÜKSEL Eylül, 2003 Bu çalışmanın amacı Amerikan savunma sanayii hisselerinin değişik periyotlardaki rölatif performansım ve tedarik politikasında meydana gelen başlıca değişikliklerin savunma sanayii hisselerine olan etkilerini araştırmaktır. Data seti, 67 savunma sanayii şirketinin 1945-2000 yıllan arasındaki aylık getirilerini kapsamaktadır. Analizler iki parçadan oluşmaktadır: Rölatif performans analizi ve olay etki analizi. Rölatif performans analizleri savunma sanayii şirketlerinden oluşan portföyün benzer bir piyasa değerine sahip olan diğer bir portföyden daha karlı ve daha riskli olduğu sonucuna varmıştır. Fakat iki portföy arasındaki fark istatistiksel olarak belirgin bulunmamıştır. Olay etki analizi, savunma sanayii şirketlerinin 9 ana kanunsal düzenlemeye belirgin olarak reaksiyon gösterdiğini bulmuştur. 9 kanunsal düzenlemeden yalnızca ikisinde istatistiksel olarak ortalama anormal getiriler belirgin bulunmuştur. Savunma sanayii firmaları diğer kanunsal düzenlemelere heterojen bir reaksiyon göstermiştir; reaksiyonun büyüklüğü, pozitif veya negatif oluşu firmadan firmaya farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACTS OF PROCUREMENT POLICY CHANGES ON DEFENSE STOCKS: EVIDENCE FROM THE US DEFENSE INDUSTRY Mintaş, Feyzi M.B. A., Department of Management Supervisor: Assist.Prof. Aydın Yüksel September 2003 The purpose of this study is to examine the relative stock market performance of US defense stocks over different time periods and analyze the impact of changes in Federal Acquisition Policy on defense stock returns. The data set covers monthly returns of 67 defense stocks during the period 1945-2000. The analysis consists of two parts. Relative performance analysis and the event study analysis. The results of the relative performance analysis showed that defense stocks portfolio is both more profitable and riskier than the size based benchmark. However, the difference was not found to be statistically significant. On the other hand, the event study analysis indicates that defense firms significantly reacted to nine major regulatory changes that occurred during the sample period. Only two of the nine regulatory changes examined resulted in statistically significant average excess returns. For other regulations, the sign and the magnitude of the reaction varies across firms.