Mizah ve gülmenin insan yaşamındaki yeri ve önemi
The Currency and importance of humour and laughter in human life
  1. Tez No: 141532
  2. Yazar: AYNUR VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Gülme, Mizah Duygusu, Mizah Terapisi, Gülme Terapisi, Gülmenin Psikolojik, Fizyolojik ve Sosyolojik Yararları, Humour, Laughter, Sense of Humour, Homour Therapy, Laughter Therapy.The Sosyological, Psychological and Physiological Benefits of Laughter
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
VI ÖZET MİZAH VE GÜLMENİN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ ve ÖNEMİ Vural, Aynur Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Güzel Sanatlar Eğitimi Programı Danışman: Prof. Dr. Cahit Kavcar, Haziran, 2004, 94+VIII sayfa. Bu çalışmanın temel amacı, mizah ve gülmenin insan yaşamındaki önemini araştırmaktır.“Gülme ve mizah, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların oluşumunu önler, iyileştirilmesinde kullanılabilir”varsayımından hareket eden tez; belgesel tarama yöntemiyle hazırlanmıştır. Tez, mizahın tarihçesi, türleri ve ögeleriyle ilgili bilgilere yer verir ve mizahın yaratıcılıkla olan bağlantılarını inceler. Bu bağlamda, resim sanatının mizahla olan ilişkilerini ve çocukta mizah anlayışının gelişimini araştıran bu çalışma; daha sonra gülme başlığı altında, gülmenin mekanizmasını açıklar. Bu amaçla tez, sağlıklı ve patolojik gülmeyi ayırarak, gülme kuramlarına değinir. Ayrıca, gülmenin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik yararlarını da açıklar. Günümüzde mizah ve gülmenin önemini vurgulayan çalışma,“gülme terapisi”ve“mizah terapisi”başlıklarıyla, varsayımda belirlenen savları destekler. Bu çalışma ile, gülme ve mizahın, psikolojik ve fizyolojik sağlığımızı korumadaki önemi vurgulanmış, ayrıca oluşmuş rahatsızlıkların iyileşme sürecinde de gülmenin bireye olumlu katkılarının olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT The Currency and Importance of Humour and Laughter in Human Life. Vural, Aynur Graduate Thesis, Ankara University Institute Educational Sciences Department of Educational Sciences Fine Arts Program Advisor : Prof. Dr. Cahit Kavcar June, 2004, 94+VIII p. The main purpose of this work is to explore the significance of humour and laughter in human life. The thesis that is based on the hypothesis that“laughter and humour, prevents the formation of physiological and psychological disorders, and may be used in their treatment”has been prepared by the documantary scanning method. The thesis provides information on the history, types and elements of humour and examines the ties between humour and creativity. The work that, in this context, studies the relationship between the art of drawing and humour, and the development of sense of humour in children, later on clarifies, under the heading of laughter, the mechanisms of laughter. For this purpose, by differentiating between healthy and pathological laughter, the theories of laughter are mentioned. Futhermore, the physiological, psychological and sociological benefits of laughter are also explained. The work that underlines the significance of humour and laughter in our present time supports the claims made in the hypothesis, through the headings“laughter therapy”and“humour therapy”. In this work, it has been concluded that laughter and humour that are indispensable in many of life's domains, preserve our psychological and physiological health, and in addition can be a therapy model that can support the treatment of existing disorders.