Menopoz ve hormon replasman tedavisinin serebrovasküler etkisi
The cerebrovascular effects of menopause and hormone replacement therapy
  1. Tez No: 141716
  2. Yazar: GÜLER ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hormon replasman tedavisi, konjuge equine estrojen, homosistein, Alzheimer hastalığı, inme, Hormone replacement therapy, cojugated equine estrogen, homocystein, Alzheimer's disease, stroke
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET özer G, Menopoz ve Hormon Replasman Tedavisinin Serebrovasküler Etkisi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2004. Vasküler hastalık tüm dünyada önde gelen mortalite ve morbidite nedenidir. Total plazma homosistein seviyesi, serebrovasküler hastalık için bağımsız bir risk faktörüdür. Bazal plazma homosistein seviyesi, postmenopozal kadınlarda premenopozal kadınlara oranla yüksektir ve postmenopozal dönem artmış inme ve Alzheimer hastalığı riski ile ilişkilidir. Çalışmaların sonuçlarına göre, postmenopozal hormon replasman tedavisinin inme ve Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisi kesin değildir. Doğal menopozla birlikte yükselen plazma homosistein seviyeleri, homosistein metabolizması ile estrojen düzeyi arasında ilişki olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmanın amacı; konjuge equine estrojen verilen ratlarm plazma homosistein düzeyleri ve carotis arter histopatolojlsınin plasebo verilen gruba göre farklı olup olmadığım araştırmaktır. Dört haftalık konjuge equine estrojen tedavisi, plazma homosistein seviyelerini düşürmemiş aksine yükseltmiştir ve histopatolojik olarak iki grup arasında fark bulunmamıştır. Hormon replasman tedavisinin homosistein düzeyi, inme ve Alzheimer hastalığı üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yeni çalışmalar planlanmalıdır. Elimizdeki veriler hormon replasman tedavisinin inmeden korumadığını aksine iskemik inme riskini artırabileceğini göstermektedir. Günümüzde hormon replasman tedavisi orta ve şiddetli düzeyde vazomotor semptom varlığında, vulvar ve vajinal atrofi tedavisinde, osteoporozdan korunmada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ozer G, The Cerebrovascular Effects of Menopause and Hormone Replacement Therapy, Kirikkale University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Specialization Thesis, Kirikkale, 2004. Vascular disease is the major cause of morbidity and mortality throughout the world. A high total plasma homocysteine level is an independent risk factor for cerebrovascular disease. Basal plasma levels of homocysteine are higher in postmenopausal women than in premenopausal women, and the postmenopausal state has been found to be associated with higher incidence of stroke and Alzheimer's disease. Based on the previous studies, the effect of postmenopausal hormone therapy on the risk of stroke and Alzheimer's disease is uncertain. The increase in plasma homocysteine levels with natural menopause suggests a close relationship between homocysteine metabolism and estrogen status. The current study was performed to determine whether conjugated equine estrogen treated rats had a different mean plasma homocysteine level and carotid artery histopathology compared with untreated animals. Four weeks of conjugated equine estrogen replacement did not decrease plasma total homocysteine concentrations, contraversly it incresed, and there was no difference between two groups based on histopathological features. Future studies should examine the effects of hormone replacement therapy on homocystein levels, stroke and Alzheimer's disease. Present available data show that hormone replacement therapy does not provide protection against stroke and may increase the risk of ischemic stroke. The current indications for hormone replacement therapy include the treatment of moderate to severe vasomotor symptoms, the treatment of vulvar and vaginal atrophy, and the prevention of osteoporosis.