Ankara'da iki eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan sağlık personelinde tükenmişlik durumu ve ilişkili etmenler
Fatique condition for the health personnel working in Ankara Onkology Education and Research Hospital and Ankara(SSK)Dışkapı Education and Research Hospital
  1. Tez No: 142055
  2. Yazar: KEBİRET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA N. İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Sağlık Personeli, Tükenmişlik, Maslach
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ankara Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ve Ankara (SSK) Dışkapı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde Çalışan Sağlık Personelinde Tükenmişlik Durumu Araştırması Amaç: İş yaşamında yoğun baskı sonucu gelişebilen fiziksel ve duygusal bir çöküntü hali olan Tükenmişlik; insanlarla birebir ilişkinin kaçınılmaz olduğu meslek grupları için önemli bir sağlık sorunudur. Tükenmişlik yüz yüze ilişki gerektiren mesleklerde çalışan hekimler, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, öğretmenler, polisler ve çeşitli işyerlerinde müşteri hizmeti veren kişilerde görülen bir olgudur Bu çalışmada; insanlarla birebir ilişkinin kaçınılmaz olduğu meslek grupları arasında yer alan sağlık çalışanlarının tükenmişlik durumunun ve ilişkili etmenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara'da yoğun çalışan iki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık personelinde araştırma yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara (SSK) Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde 2005 yılında yapılmıştır. Tanımlayıcı türdeki bu çalışmada, araştırma sırasında iki hastanede faal olarak çalışan 1091 sağlık personelinden 857'sine ulaşılmıştır. Araştırmaya katılım oranı %78,6'dır. Araştırmada veri toplama formu ile Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) kullanılmıştır. MTÖ üç alt boyutu DT, DY, KB için ortalama puanlarına ve bağımlı, bağımsız değişkenlerin etkisine bakılmıştır. İstatistiksel olarak t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: İncelenenlerin %40,1'i (343 kişi)erkek, %59,9'u (513 kişi) kadındı. İncelenenlerin %27,4'ü bekar, %70,1'i evli ve %2,5'i boşanmış, dul veya ayrı yaşamaktaydı. İncelenenlerin %27,9'u uzman hekim, %29,6'sı asistan hekim, pratisyen hekim ve %42,5'i hemşire ve sağlık teknisyeninden oluşmaktaydı. İncelenenlerin genel tükenmişlik puanları; DT 17.6±5.9, DY 6.4±3.6, KB ise 20.0±4.8 bulunmuştur.46 Cinsiyete göre DT'nin kadınlarda yüksek, DY'nin erkeklerde yüksek olduğu, KB boyutunda fark olmadığı; medeni duruma göre DT'nin boşanmış, dul ve ayrı yaşayanlarda yüksek olduğu, DY boyutunda fark olmadığı, KB boyutunda bekar, evli, ayrı yaşayanlar, dul olanlar ve boşanmış olanların birbirinden farklı olduğu; mesleklere göre DY'in uzman hekimlerde yüksek, KB'nin pratisyen hekim ve asistan hekimlerde, DT boyutunda fark olmadığı; çalışma süresinin tükenmişliği etkilemediği belirlendi. Sağlık durumunun tükenmişlik düzeyini etkilemediği; ekonomik sıkıntı durumuna göre DT ve DY'nin ekonomik sıkıntı çekenlerde yüksek olduğu, KB boyutunda fark olmadığı; özel sorunu olma durumuna göre özel sorunu olanların tükenmişlik düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Mesleği isteyerek seçmeye göre DT ve DY'nin mesleğini istemeyerek seçenlerde yüksek olduğu, KB boyutunda fark olmadığı; mesleğini kendine uygun bulma durumlarına göre DT ve DY'nin mesleğini kendine uygun bulmayanlarda yüksek olduğu, KB boyutunda fark olmadığı; çalışma ortamından memnun olma durumlarına göre grupların DT ve DY yönünden birbirinden farklı olduğu, KB boyutunda fark olmadığı; sigara kullanmanın tükenmişlik düzeyini etkilemediği saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Duygusal Tükenme (DT) alt ölçeği puanları açısından, cinsiyet, medeni durum, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, çalışma ortamından memnun olma, ekonomik sıkıntı durumu, özel sorunu değerlendirme grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Duyarsızlaşma (DY) alt ölçeği puanlan açısından, cinsiyet, meslek, mesleği isteyerek seçme, mesleği kendine uygun bulma, meslekten memnun olma, ekonomik sıkıntı durumu, özel sorunu değerlendirme grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Kişisel Başarı (KB) alt ölçeği puanları açısından ise, medeni durum, meslek, özel sorunu değerlendirme grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sağlık personelinin ücret doyumuna ulaşması ve ekonomik sıkıntıdan kurtulması, mesleğini isteyerek seçmesi, kendi karakter ve kişilik yapısına47 uygun meslek seçmesi, üstlerinden destek görmesi ve gerektiğinde ödüllendirilmesi tükenmişliği azaltabilecek etmenlerdir. Tükenmişlik üzerinde etkili olan bu etmenlere yönelik organizasyonel düzenlemelerin yapılması, böylece çalışanların sağlığına katkı sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Fatigue Condition For The Health Personnel Working In Ankara Oncology Education and Research Hospital and Ankara (SSK) Dışkapı Education and Research Hospital Aim : Fatigue, which is a condition of physical and emotional depression developing as a result of compact repression, is an important health problem for his jobs for which one-to-one relations with people are inevitable. Fatigue is a fact seen in people who work in jobs which require face-to-face relations, such as doctors, nurses, social service experts, psychologists, teachers, policemen and people working in the call-centers in various companies. In this study, it is aimed to determine the fatigue condition and related factors of health personnel who take place in jobs that face-to-face relations are inevitable. With this aim, a research has been carried out in the health personnel working in the two busy-working Education and Research Hospitals in Ankara. Material and Method: The research was carried out in In Ankara Onkology Education and Research Hospital and Ankara (SSK) Dışkapı Education and Research Hospital in 2005. During this restrictive-type research, 857 of the overall 1091 health personnel working in operation in these two hospitals were reached. Attendance rate for the research is 78.6 %. In the research, data collecting form and Maslach Fatigue Scale (MFS) were used. For the three MFS infra dimensions DT, DY, KB, average marks and independent, interdependent variants were considered. Statistically, t-test and variance analysis were used. Symptoms: 40.1% (343 personas) of the subjects were male and 59.9% (513 personas) were female. 27.4% of them were single, 70% were married and 2.5% were either divorced, widow or separate. The subjects consisted of 27.9% regular doctors, 29.6% assistant doctors, general practitioners and 42.5% nurses and health personnel.49 General fatigue marks of the subjects turned up as DT 17.6±5.9, DY 6.4±3.6, whereas KB was found as 20.0±4.8. According to gender, it has been determined that DT is higher in women, DY is higher in men, there is no difference in KB; according to martial status, DT is higher in divorced, widow and separates, there is no difference in DY dimension, there are differences between single, married, separate, divorced and widows in KB dimension, according to jobs, DY is higher irregular doctors, there is no difference between general practitioners and assistant doctors in DT dimension, and that working duration does not affect fatigue. It has been determined that health condition does not affect the fatigue level, according to economical status, DT and DY is higher for those who suffer from economical difficulty, there is no difference in KB dimension, according to private problems, fatigue condition is higher for those who have private problems. According to 'choosing the job willingly', DT and DY is higher for those who did not choose their jobs willingly, there is no difference in KB dimension; according to the condition of 'finding the job appropriate for themselves' DT and DY is higher for those who do not find their jobs appropriate for themselves, there is no difference in KB dimension; according to contentedness of working environment, from the aspect of DT and DY, groups are different from each other, there is no difference in KB dimensions, and that cigarette-smoking does not affect fatigue level. Results and Suggestions: From the aspect of Emotional Fatigue (DT) infra scale marks, statistically meaningful difference has been determined among the gender, martial status, choosing the job willingly, finding the job appropriate for oneself, economical problems, private problem condition groups. From the aspect of insensitiveness (DY) Fatigue infra scale marks, statistically meaningful difference has been determined among the gender, martial status, choosing the job willingly, finding the job appropriate for oneself, economical problems, private problem condition groups. From the aspect of Personal Success (KB) infra scale marks; statistically meaningful difference was determined among the martial status, job, private problem evaluation groups.50 The factors that may scale down Fatigue are the health personnel's reaching salary- satiety and getting rid of economical problems, choosing the job willingly, choosing the job appropriate for his character and personal nature, having the support of his seniors and being conferment when necessary. It is suggested that organizational arrangements should be made aiming at these factors that are effective on fatigue. Key words : Hospital , Health Personnel , Fatigue , Maslach