The effect of multiple intelligences based instruction on students' physics achievement
Çoklu zekaya dayalı öğretimin öğrencilerin fizik başarılarına etkisi
- Tez No: 143649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Coulomb Kanunu, Çoklu Zeka Teorisi, Physics Education, Coulomb's Law, Multiple Intelligences Theory
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmanın ana amacı Çoklu Zeka Teorisine dayalı öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin fizik başarılarına etkisinin geleneksel öğretime göre karşılaştırılmasıdrr. Bu çalışmada ölçüm araçları olarak Çoklu Zeka envanteri,“Coulomb Kanunu”konusuna karşı tutum ölçeği,“Coulomb Kanunu”konusunda çoktan seçmeli fizik başarı testi ve çoklu zekaya dayalı fizik başarısı puan cetveli kullamlmıştır. Bu çalışma 268 devlet lisesi dokuzuncu sınıf öğrencisi ile Sincan ilçesinde 2002-2003 bahar sömestrinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki öğretmen ve onların sekiz sınıfı yer almıştır. Çoklu Zeka envanteri,“Coulomb Kanunu”konusuna karşı tutum ölçeği ve“Coulomb Kanunu”konusunda çoktan seçmeli fizik basan testi deney ve kontrol gruplarına ön-test olarak uygulanmıştır. Deney gruplarında Çoklu Zekaya dayalı ders planları işlenmiştir. Deney gruplarındaki öğrenciler en kuvvetli oldukları zeka alanlarına göre Sözel/Dil, Mantik/Matematik, Görsel/Uzaysal ve Sosyal zeka alanlarında gruplara ayrıldılar. Kontrol grubunda ise geleneksel öğretim metodu kullanılmıştır. Üç haftalık uygulama sonrasında bütün gruplardaki öğrencilere aynı testler son-test olarak verilmiştir. Deney gruplarında son uygulama haftasında çoklu zekaya dayalı fizik başarısı da ölçülmüştür. Veriler, SPSS paket programı ile çok yönlü varyans analizi (MANCOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, Çoklu Zekaya dayalı öğretimin öğrencilerin“Coulomb Kanunu”konusundaki fizik başarılarına geleneksel öğretime göre anlamlı bir etkisi olduğu fakat“Coulomb Kanunu”konusuna karşı fizik tutumlanna anlamlı bir etkisinin olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to compare the effects of the Multiple Intelligences based instruction versus traditional instruction on ninth grade students' physics achievement. MI inventory, Attitude Scale Toward the Content“Coulomb's Law”, Multiple Choice Physics Achievement test on the content“Coulomb's Law”, and MI based Physics Achievement rubric were used as measuring tools. The study was conducted with 268 ninth grade public high school students in Sincan district in the spring semester 2002-2003. There were two teachers and their eight classes in this study. MI inventory, Attitude Toward the Content“Coulomb's Law”, and Multiple Choice Physics Achievement test were administered as pretest to both experimental and control groups. Then, students in experimental groups were exposed to the MI based lessons. Students in experimental classes were grouped with respect to the students' strongest intelligences in Verbal/Linguistic, Logical/Mathematical, Visual/Spatial, Interpersonal intelligence dimensions. In control groups, traditional teaching method was used. After three weeks treatment, all the students were posttested with the same tests. In experimental groups, students' MI based physics achievement was measured on the last treatment week. The data were analyzed using SPSS by multivariate analyses of covariance (MANCOVA). According to the results of this study, multiple intelligences based instruction made significant effect on students' physics achievement on the content“Coulomb's Law”with respect to the traditional method. However, multiple intelligences based instruction showed no significant effect on students' physics attitude toward the content“Coulomb's Law”with respect to the traditional method.