The effect of multiple intelligences based instruction on 9th grade students' chemistry achievement and attitudes toward chemistry
Çoklu zeka teorisine dayalı öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin kimya başarılarına ve tutumlarına etkisi
  1. Tez No: 172303
  2. Yazar: ELMAS BİLGİN KÖKEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu zeka teorisi, kimya eğitimi, kimyasal bağlar, geleneksel öğretim metodu. vıı, Multiple Intelligences theory, science education, chemical bonding, traditional science instruction, attitudes toward science, science process skills
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZ ÇOKLU ZEKA TEORİSİNE DAYALI ÖĞRETİMİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİMYA BAŞARILARINA VE TUTUMLARINA ETKİSİ Bilgin, K., Elmas Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer Geban Ocak 2006, 136 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı çoklu zeka teorisine dayalı öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin kimyasal bağlan anlama ve kimyaya karşı olan tutumlarına etkisinin geleneksel fen öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. Bu çalışma, Ankara'daki Genç Osman Lisesi'nin iki sınıfından toplam 50 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Bu öğrencilerin 25'i deney grubu, diğer 25 i de kontrol grubu olarak rasgele belirlenmiştir. İki sınıftaki öğrenciler de aynı öğretmen tarafından okutulmaktadırlar. Bu çalışma 2005 yılının 2. döneminde viyapılmıştır. Çalışma için seçilen öğrenciler Genç Osman Lisesinin sekiz sınıfından ikisi olup yaşları 14 ile 16 arasında değişmektedir. Deney grubu olarak belirlenen grup çoklu zeka teorisine dayalı öğretim metodu ile eğitilirken diğer grup geleneksel öğretim metodu ile eğitilmiştir. Bu çalışma üç hafta sürmüştür. Çoklu zeka teorisine dayalı öğretim metodunun geleneksel öğretim metodundan daha etkili olup olmadığını anlamak için, 25 sorudan oluşan kimyasal bağlar başarı testi ve Geban ve melektaşları tarafından geliştirilen bir kimya tutum ölçeği uygulanmıştır, öğrencilerin bilimsel işlem beceri yeteneklerinin başarılarına bir katkısı olup olmadığını inceleyebilmek için bir bilimsel işlem beceri testi uygulanmıştır. İstatiksel analizler için, t testi ve ANCOVA kullanılmıştır. Sonuçlar, çoklu zeka teorisine dayalı öğretim metodu ile eğitim gören öğrencilerin kimyasal bağlar konusunda, geleneksel öğretim metodu ile eğitim gören öğrencilerden daha başarılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öğrencilerin kimyaya karşı olan tutumlarında da anlamlı bir fark gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF MULTIPLE INTELLIGENCES BASED INSTRUCTION ON 9th GRADE STUDENTS' CHEMISTRY ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD CHEMISTRY BİLGİN, KÖKEN, Elmas M.S Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN January 2006, 136 pages The main purpose of the study was to compare the effectiveness of multiple intelligences theory based instruction (MITBI) and traditional science instruction (TSI) on 9th grade students' understanding of chemical bonding concept and attitudes toward chemistry. In the study, 50 ninth grade students from two classes of Genç Osman high school in Ankara were used. 25 of the students were assigned as experimental group and the other 25 as control group. They were instructed by the same teacher. The study was conducted during May of 2005. The groups ivwere selected from eight 9th grade classes of Genç Osman High School randomly. The students are at the ages between 14 and 16. The group which was assigned as experimental group was instructed by multiple intelligences theory based instruction (MITBI) whereas the other group was traditionally instructed. This experimental study took a period of three weeks. To determine the effectives of multiple intelligences based instruction over traditional science instruction, an achievement test about chemical bonding concept which consisted of 25 items were administered and an attitude scale toward chemistry developed by Geban et al., was applied. Science Process Skill Test was administered to investigate the relationship between the students' science process skills and their achievement. For the statistical analysis, t-test, and Analysis of Covariance (ANCOVA) were used. The results showed that students who were instructed by multiple intelligences theory based instruction were achieved higher than the ones which were instructed by the traditional science instruction about chemical bonding concept. There was also a significant difference between the students instructed with Multiple Intelligences Theory Based Instruction (MITBI) and the students instructed with traditional science instruction (TSI) with respect to the attitudes of students toward chemistry. There was no significant difference between the attitudes and achievement of female students and that of male students. Students' science process skills had no greater contribution to their success.