Ilo uluslararası çalışma ilkeleri ve bunların Azerbaycan mevzuatına etkileri
- Tez No: 143849
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: ILO, ILO Sözleşmeleri, uluslararası çalışma standartları, Azerbaycan Cumhuriyeti İş Kanunu, çalışma koşulları, ILO, ILO Conventions, international labour standards, Labour Law of Republic of Azerbaijan, working conditions
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
IV ÖZET Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Çalışma örgütü (ILO) tarafından hazırlanan sözleşmelerin yanı sıra, diğer uluslararası (iki taraflı ve çok taraflı) sözleşmelerle getirilen çalışma ilkelerinin Azerbaycan mevzuatına etkilerini ortaya koymaktır. Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığım ilan ettikten sonra Uluslararası Çalışma İlkelerinin temel kaynağım oluşturan Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) bir çok Sözleşmesini onaylamış ve yürürlüğe koymuştur. Çalışmanın amacı bu Uluslararası Çalışma İlkelerinin Azerbaycan mevzuatına etkilerini araştırmaktır. Bu nedenle, Azerbaycan Cumhuriyetinin onaylamış olduğu Uluslararası Sözleşmelerin etkisi araştırılacaktır. Yukarıdaki amaca yönelik bir çerçeve oluşturmak amacıyla çalışmanın birinci bölümünde Uluslararası Çalışma İlkelerinin temel kaynağım oluşturan Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) kuruluşu, yapısı, işleyişi ve kabul ettiği sözleşmelerin içerik ve amacı incelenecektir. İkinci bölümde ise Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından onaylanan Sözleşmeler ve bu sözleşmelerin mevcut Azerbaycan Cumhuriyeti mevzuatına etkileri ele alınacaktır. Üçüncü bölümde ise Uluslararası Çalışma İlkeleri konusunda yapılanlar ve yapılması gerekenler, sorunlar ve aksaklıklar Azerbaycan açısından değerlendirilecektir. Bu değerlendirmelerden çıkan sonuçlarla, Azerbaycan'da Uluslararası Çalışma İlkeleri konusunda ne gibi eksikliklerin mevcut olduğu ve bu eksikliklerin ortadan kaldırılması için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği araştırılacaktır. Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlığım 1991 yılında ilan etmiştir. Bağımsızlığım ilan ettikten sonra da ilk olarak yeni Anayasasını hazırlamış ve daha sonra da bir sıra yeni yasalar kabul etmiş, bir takım uluslararası sözleşmelere imza atmış, anlaşmalara taraf olmuştur. Azerbaycan, Uluslararası Çalışma İlkelerinin temel kaynaklarını oluşturan ILO Sözleşmelerini, bağımsızlığım ilan ettikten sonra, 1992 yılından itibaren imzalamıştır. Tüm bu nedenlerle, çalışmanın konusugenellikle Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlık yılından sonraki dönemde ortaya çıkan gelişmelerin ve bu yeni dönemde oluşturulan mevzuatın incelenmesi ile sınırlıdır. Çalışmanın ana verilerini, konu ile ilgili olarak yayınlanmış ulusal ve uluslararası dokümanlar oluşturmuştur. Azerbaycan Cumhuriyetinin onaylamış olduğu Uluslararası Çalışma İlkeleri ile ilgili dokümanlar ilgili bakanlıklardan ve bu bakanlıklar ile ILO'nun İnternet sitelerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The aim of this study is to show the effects of the labour conditions, brought by the Conventions adopted by the International Labour Organization (ILO), as well as the other international agreements, to the current laws of Azerbaijan Republic. Azerbaijan, after declaring its independence in the year 1991, has ratified most of the International Labour Organization (ILO) Conventions, that constitute the main source of the International Labour Principles and put them into force. The aim of this paper is to study the effects of this International Labour Principles to the current laws of Azerbaijan. Therefore, the effects of the International Agreements, ratified by the Azerbaijan Republic shall be examined. In order to form a frame towards the above mentioned purpose, in the first chapter of this study, the foundation, structure, operation of International Labour Organization (ILO), which forms the source of the International Labour Principles, and the content and purpose of the Conventions, ratified by this Organization shall be studied. In the second chapter, the Conventions adopted by the Azerbaijan Republic, and their effects to the current laws of Azerbaijan Republic shall be dealt with. In the third chapter, the works that have been done and have to be done in respect to the International Labour Principles, the problems and defects shall be evaluated in respect to Azerbaijan. By the results, that come from this evaluation, will be examined what kind of deficiencies exist in Azerbaijan in terms of the International Labour Principles and what should be done in order to remove this deficiencies. Azerbaijan has declared its independence in the year 1991. After declaring independence, Azerbaijan has prepared its new Constitution in the first place, and then has accepted several new laws, has signed various international agreements, has become a party to the agreements. Azerbaijan started to ratify the ILO Conventions, that form the main sources of the International Labour Principles, after declaring itsVH independence, starting from the year 1992. Due to all of this, the subject of this study is limited in general by the study of the events, that came out in the period after the independence date of the Azerbaijan Republic, and by the study of the laws formed in this new period. The main data of this study is collected from the published national and international documents, relevant to the mentioned subject. The documents relevant to the International Labour Principles ratified by the Azerbaijan Republic, is obtained from the relevant ministries, and from the Internet sites of this ministries and ILO's web-site.