Van İli kahvaltı salonlarında tüketime sunulan kaymakların bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some chemical and microbiological properties of milk creams consumed in breakfast salons of Van province
  1. Tez No: 144503
  2. Yazar: HARUN HASDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP CAN SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaymak, Mikrobiyolojik ve kimyasal kalite 30, Milk cream, Microbiological and chemical quality 31
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırmada, Van ili kahvaltı salonlarında tüketime sunulan kaymakların bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmış ve 50 adet kaymak numunesi analiz edilmiştir. İncelenen kaymak numunelerinde ortalama toplam aerob mezofil mikroorganizma, koliform grubu mikroorganizma, E.coli, S.aureus, lipolitik mikroorganizma ve maya-küf sayılan sırasıyla 5.67±0.19 log kob/g, 3.54±0.27 log kob/g, 1.46±0.22 log kob/g, 1.37±0.24 log kob/g, 2.88±0.27 log kob/g ve 3.02±0.22 log kob/g; kurumadde, yağ, protein, asitlik ve pH değerleri sırasıyla %59.38±1.08, %45.74±1.10, %10.72±0.25, %0.45±0.02 LA ve 6.36±ö.06 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, Van'da tüketime sunulan kaymaklann mikrobiyolojik kalitesinin halk sağlığı açısından yeterince güvenceye sahip olmadığını ve kimyasal kalitesinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak; kaymaklara ait bir standardın oluşturulması, kaymağm hazırlanmasında kimyasal kalite kriterlerinin göz önünde bulundurulması ve mikrobiyolojik özellikler yönünden de hijyenik önlemlerin alınması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate some chemical and microbiological properties of milk creams consumed in breakfast salons of Van province. A total of 50 milk cream samples were analyzed for this purpose. Total aerobic mezophilic microorganism, coliforms, E.coli, S.aureus, lipoliytic microorganism and yeast and mould counts of milk cream samples were found to be 5.67±0.19 log cfu/g, 3.54±0.27 log cfu/g, 1.46±0.22 log cfu/g, 1.37±0.24 log cfu/g, 2.88±0.27 log cfu/g and 3.02±0.22 log cfu/g, respectively. Dry matter, fat, protein, acidity and pH values of milk cream samples were found to be 59.38±1.08%, 45.74±1.10%, 10.72±0.25%, 0.45±0.02% LA and 6.36±0.06, respectively. Results obtained from this study showed mat milk creams consumed in the province of Van were not safe sufficiently with regard to public health, and chemical quality were also inefficient. As a result, a standard should be put forward for milk creams, chemical quality criteria should be taken into consideration in the preparation of milk cream, and in terms of microbiological characters hygienic precautions need to be taken.