Sığır kıyması ve sucuklarda hidroksiprolin analizi ile kollagen/et proteini oranının saptanması
Determination the ratio of collagen/meat protein with hydroxyproline analysis in the ground beef and sucuk
- Tez No: 144522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Hidroksiprolin, kollagen, sığır kıyması, sucuk, Hydroxyproline, collagen, ground beef, sucuk
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
63 ÖZET Sığır Kıyması ve Sucuklarda Hidroksiprolin Analizi ile Kollagen/Et Proteini Oranının Saptanması Sığır kıyması ve sucuklarda kollagen/et proteini oranlarının saptanması amacıyla yürütülen bu çalışma kapsamında farklı kasap ve marketlerde satışa sunulan 60 'ar adet sığır kıyması ve sucuk örneği incelendi. Örneklerde ISO yöntemine göre hidroksiprolin analizi yapıldı ve buradan hareketle total proteindeki hidroksiprolin oram, deney numunesindeki kollagen oram ve kollagen/et proteini oranı hesaplandı. Örneklerde ayrıca total protein, toplam yağ ve rutubet analizleri yapıldı. Sığır kıyması örneklerinde hidroksiprolin içeriği en yüksek %0,632; en düşük %0,080; ortalama %0,410±0,016; toplam protein oranı en yüksek %29,99; en düşük % 14,79; ortalama %23,50±0,34; total proteindeki hidroksiprolin oram en yüksek %3,10; en düşük %0,29; ortalama %1,78±0,08; kollagen oranı en yüksek %5,05; en düşük %0,64; ortalama %3,28±0,13; kollagen/et proteini oram en yüksek % 24,83; en düşük % 2,34; ortalama %14,23±0,65; toplam yağ miktarı en yüksek %32,85; en düşük %2,92; ortalama %17,91±0,76 ve rutubet oranı en yüksek %72,52; en düşük %48,65; ortalama %56,54±0,68 olarak saptandı. Sucuk örneklerinde hidroksiprolin içeriği en yüksek %0,560; en düşük %0,039; ortalama %0,261±0,016; toplam protein oram en yüksek %38,20; en düşük % 12,07; ortalama %19,74±0,77; total proteindeki hidroksiprolin oram en yüksek %2,56; en düşük %0,20; ortalama %1,33±0,07; kollagen oranı en yüksek %4,48; en düşük %0,31; ortalama %2,08±0,13; kollagen/et proteini oram en yüksek %20,45; en düşük %1,61; ortalama %10,61±0,57; toplam yağ miktarı en yüksek %54,34; en düşük %13,28; ortalama % 32,60±1,01 ve rutubet oranı en yüksek %54,30; en düşük %6,44; ortalama 36,39±1,30 olarak saptandı. Sonuç olarak kasap ve marketlerde tüketime sunulan sığır kıyması örneklerinin yarısına yakın bir kısmının (%48,33) kollagen/et proteini oranlan yüksek bulunduğundan kıymalarda et kalitesinin düşük olduğu, sucuk omeWerinin de yandan fazlasının (%53,33) izin verilen miktardan daha fazla hidroksiprolin içermesinden dolayı sucuklarda da et kalitesinin düşük olduğu saptandı. Ancak, daha düşük fiyatla satılan sucuk örneklerinin hidroksiprolin içeriklerinin daha düşük olduğu saptandığından, sucuklann et kalitesinin değerlendirilmesinde yalnızca hidroksiprolin analizinin yeterli olamayacağı, hayvansal ve bitkisel kaynaklı protein ayrımına gidilmesi gerektiği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY Determination the Ratio of Collagen/Meat Protein with Hydroxyproline Analysis in the Ground Beef and Sucuk. In the scope of this study for determination the ratio of collagen/meat protein in ground beef and sucuk, a total amount of 60 ground beef and 60 sucuk samples obtained from different butcheries and markets, were analysed. Hydroxyproline analysis were done according to the ISO method and from that point hydroxyproline ratio in total protein, collagen and collagen/meat protein ratio were calculated in the samples. Total protein, total fat and moisture analysis were also done in the samples. In ground beef samples, the maximum, minimum and mean values of analysis results were determined as follows, respectively; the hydroxyproline content 0.632%; 0.080%; 0.410±0.016%, the ratio of total protein 29.99%; 14.79%; 23.50±0.34%, hydroxyproline ratio in total protein 3.10%; 0.29%; 1.78±0.08%, the collagen ratio 5.05%; 0.64%; 3.28±0.13%, the collagen/meat protein ratio 24.83%; 2.34%; 14.23±0.65, total fat amount 32.85%; 2.92%; 17.91±0.76 and moisture ratio 72.52%; 48.65%; 54.64±0.68. In sucuk samples, the maximum, minimum and mean values of analysis results were determined as follows, respectively; the hydroxyproline content 0.560%; 0.039%; 0.261±0.016%, the ratio of total protein 38.20%; 12.07%; 19.74±0.77%, hydroxyproline ratio in total protein 2.56%; 0.20%; 1.33±0.07%, the collagen ratio 4.48%; 0.31%; 2.08±0.13%, the collagen/meat protein ratio 20.45%; 1.61%; 10.61±0.57, total fat amount as maximum 54.34%, minimum 13.28% and mean 32.60il.01 and moisture ratio 54.30%; 6.44%; 36.39±1.30. As a conclusion, the meat quality of ground beef was found low because high collagen/meat protein ratio determined at approximately half of ground beef samples (48.33%) saled in butcheries and markets, and also the meat quality of sucuk was found low on account of excess hydroxyproline content from allowed amount in more than half of the sucuk samples (53.33%). However, cheap price of sucuk samples have more lower content of hydroxyproline. Therefore, only hydroxyproline analysis couldn't be enough for evaluating meat quality of sucuk. Thus, it was suggested that animal and plant origin protein differentiation was required.