Tosya ilçesinde farklı liselerde öğrenim gören ergenlerin arkadaş ilişkilerinin incelenmesi
The Study of the friend relations of the tenages at the various high schools in the town of Tosya
- Tez No: 144538
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP DEMİRİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, Ergenler, Arkadaş, Arkadaşlık, Öğrenciler, Lise Öğrencileri, Sapan Akranlar, Anne-Baba-Ergen İlişkisi. ıı, Adolescence, Adolescents, Friend, Friendship, Studendts, High School Students, The Deviant Peers, The Relations of the Parents with Adolescent. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Bu araştırmada ; Tosya İlçesinde Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığına bağlı liselerde öğrenim gören ergenlerin arkadaşlarıyla olan ilişkilerini bulmak esas amaç olarak belirlenmiş ve ergenlerin arkadaş ilişkileri cinsiyet, okul ve sınıf türüne göre araştırılmıştır. Bunun yanı sıra ergenlerin sapan akranlarla olan ilişkileri, anne, baba ve ergen ilişkileri de cinsiyet, okul ve sınıf türüne göre araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi evreni temsil ettiği varsayılan, Kastamonu İli, Tosya İlçesi sınırları içindeki Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığına bağlı liselerde öğrenim gören 453 lise 1.2. ve 3. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Ergenlere Kişisel Bilgi Formu, Arkadaş İlişkileri Ölçeği, Akran Sapması Ölçeği ve Anne, Baba ve Ergen İlişkileri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde S.P.S.S istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ergenlerin cinsiyete göre karşılaştırmaları t testi ile okul ve sınıf türüne göre ise karşılaştırmalar Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. Ergenlerin Arkadaş İlişkileri cinsiyete göre incelenmiş, Bağlılık ve Kendini Açma boyutlarında anlamlı bir fark elde edilmiştir. Okul türüne göre ise Güven ve Özdeşim, Kendini Açma ve Sadakat boyutlarında okullar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sınıf türüne göre ise sınıflar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Akran Sapması Ölçeği cinsiyete göre incelendiğinde Hafif Sapma boyutunda kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir fark vardır. Okul türüne göre ise her iki boyutta da anlamlı bir fark elde edilememiştir. Sınıf türüne göre ise Hafif Sapma boyutunda sınıflar arasında anlamlı bir fark elde edilmiştir. Anne İlişkileri Ölçeği cinsiyete göre incelendiğinde Normların Düzenlenmesi, İzleme,Yakın İletişim ve Duyarlık boyutlarında anlamlı bir farkbulunmuştur. Okul türüne göre ise Duyarlık ve Beklentileri Karşılama boyutlarından anlamlı bir fark elde edilmiştir. Sınıf türüne göre ise İzleme ve Birlikte Etkinlikte Bulunma boyutlarında anlamlı bir fark bulunmuştur. Baba İlişkileri Ölçeği cinsiyete göre incelendiğinde Normların Düzenlenmesi ve Ev kuralları boyutundan anlamlı bir fark bulunmuştur.Okul türüne göre ise anlamlı farklar ; Normların Düzenlenmesi, İzleme, Ev Kuralları, Yakın İletişim ve Beklentileri Karşılama.Boyutlarından elde edilmiştir. Sınıf türüne göre ise İzleme, Birlikte Etkinlikte Bulunma, Sevgi ve Güven, Beklentileri Karşılama boyutlarında anlamlı fark vardır. Bu araştırma sonuçlarına göre arkadaş ilişkilerinin ergenlerin kişiliğini bulması, özdenetimini sağlaması ve sosyalleşmesi açısından önemli olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur. Ergenlerin sapan akranlara yönelmelerini önlemek için anne, baba, öğretmen ve ergenler işbirliği içinde hareket etmeli, veli ve öğretmenler gençlere olumlu arkadaşlıklar geliştirebilmeleri için sürekli destek sağlamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, we aimed at finding the relations of the adolescents, who study at the high schools of the Ministry of National Education and the Ministry of Health in Tosya, with their friends; and the friend relations of the adolescents have been researched according to sex, school and class types. Moreover, we also researched the relations of the adolescents with the deviating peers, with parents and with other adolescents have been researched according to sex, school and class types. Sampling of the study consists of the 453 students of classes 1, 2 and 3 in high schools in the Tosya town of the Kastamonu province, who are assumed to represent the universe. Personal Information Form, Friend Relations Scale, Peer Deviation Scale and Parents-Adolescent Relations Scale have been applied to the adolescents. S.P.S.S statistical package program has been used in the analysis of the data obtained. The comparison of the adolescents according to their sex has been made with the f-test and the comparison according to the school and class types has been made with the Analysis of Variants Between Groups (ANOVA). The Friend Relations of the Adolescents have been studied according to sex and a meaningful difference has been obtained in the Devotion and Self-Disclosure dimensions. In terms of school type, a meaningful difference has been found in the Confidence and Identification, Self-Disclosure and Loyalty dimensions. In terms of class type, no meaningful difference has been found among classes. When the Peer Deviation Scale is studied according to the sex, there is a meaningful difference between the girls and boys in the Slight Deviation dimension. However, no meaningful difference has been found in either dimensions according to the school type. According to the class type, however, a meaningful difference has been found among classes in the Slight Deviation dimension. mWhen the Mother Relations Scale is studied according to sex, a meaningful difference has been found in the Norm Regulation, Monitoring, Close Communication and Sensitivity dimensions. According to school type, a meaningful difference has been found in the Sensitivity and Meeting of Expectations dimensions. According to class type, a meaningful difference has been found in Monitoring and Collective Activity dimensions. When the Father Relations Scale is studied according to sex, a meaningful difference has been found in the Norm Regulation and House Rules dimensions. According to the school type meaningful differences have been found in the Norm Regulation, Monitoring, House Rules, Close Communication dimensions. According to class type, According to class type, a meaningful difference has been found in Monitoring, Collective Activity, Love and Trust and Meeting of Expectations dimensions. According to the results of this study, we have put forward again that the friend relations are important in terms of the establishing the personality, providing the self-control and socialization of the adolescent. To prevent the adolescent to incline towards the deviant peers, parents, teacher and adolescents should act together and parents and teachers should provide constant support for the youngsters to develop positive friendships.