Türkiye'de ekonomi basını, ekonomi - basın - iktidar ilişkisi
Economics press in Turkey, economy - press - power relationship
  1. Tez No: 144795
  2. Yazar: ADALET GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK SELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Economics, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Ekonomi, İktidar, Ekonomi Basını, Basında Ekonomi, Press, Economy, Power, Economics Press, Economy in Press
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
185 ÖZET TÜRKİYE'DE EKONOMİ BASINI, EKONOMİ-BASIN İKTİDAR İLİŞKİSİ Türkiye'de ekonomi basınının gelişimi basın tarihimizle birlikte başlatılabilir. Takvim-i Vekayi'den başlayarak tarihsel süreç içerisinde diğer gazete ve dergilerde de ekonomik konular çeşitli biçimlerde yer almıştır. Özellikle 24 Ocak 1980 kararlarıyla ekonominin her alanda öncelik kazanması ve ekonomik yaşamın canlanması, basını da etkilemiş, bir yandan ekonomik haber ve bilgi ağırlıklı gazete ve dergiler yoğunlaşırken, diğer yandan günlük gazeteler ekonomiye özel sayfalar ayırmaya başlamıştır. Bu çalışmada tarihsel gelişimi çerçevesinde ele alınan ekonomi basınının kavram ve kapsamı üzerinde durulmuş, ekonomi basını tüm yönleriyle incelenmiştir. Günümüz çağdaş devlet anlayışında ekonominin toplum yaşamındaki yeri artık siyasetinde önüne geçmiştir. Bugün yapılan siyaset bile ekonomik içerikli ve ekonomi yönetimi üzerine olmaktadır. Siyasi iktidarın uygulamaya koyduğu ekonomik programlar toplum tarafından benimsenip uygulandığı ölçüde başarıya ulaşır. Toplumun benimsemesi ise doğru ve hızlı aydınlatılması ile mümkündür. Bu konuda ekonomi basını önemli bir sorumluluk yüklenmektedir. Bu çalışmada ekonomiye bu kadar ağırlık veren basının siyaseti, ekonomiyi, ekonomi politikalarını ve uygulamalarını büyük ölçüde etkilediği görüşü dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
186 SUMMARY ECONOMICS PRESS IN TURKEY, ECONOMY-PRESS POWER RELATIONSHIP The development of economics press in Turkey can be traced to earlier stages of the history of our Press. Economy related issues have appeared in various papers and journals within historical process beginning with Takvim-i Vekayi. Especially attachment more importance to economics and the economic growth that has been experienced after implementation of the 24th January 1980 decisions influenced the press as well and caused to increase of economic news and information concentrated papers and journals on one hand, and daily papers began to allocate special pages for economic news, on the other hand. This study focuses on concept and scope of economics press considered within historical development framework, and the economics press is examined thoroughly. The place of economics in the modern understanding of government nowadays has gone to the fore of the politics. The politics implemented nowadays is concentrated on economy and administration of economy. The economic policies launched by political governments succeed if accepted and followed by the society. Acceptance of economic policies by the society is possible if correctly and rapidly made clear to the public. The economics press assume important duties with this regard. This study finds and expresses that the press that gives such weight to economy has a greater influence on politics, economy as well as economic policies and implementations.