Yedinci sınıf fen bilgisi dersinde fiziksel ve kimyasal değişmeler konusunda, öğrencilerin, bilişsel alanın bilgi ve kavrama düzeyleri ve tutumları üzerine yapısalcı öğrenme modelinin etkisi
The effect of a constructivist learning model on information level and comprehension level of cognitive domain and attitude toward science of students in 7th class in science lesson about physical and chemical change
- Tez No: 144995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Yapısalcılık, 5E Metodu, Fiziksel ve Kimyasal Değişme
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Yedinci Sınıf Fen Bilgisi Dersinde Fiziksel Ve Kimyasal Değişmeler Konusunda Öğrencilerin, Bilişsel Alanın Bilgi Ve Kavrama Düzeyleri Ve Tutumları Üzerine Yapısalcı Öğrenme Modelinin Etkisi”ni araştırmaktır. Çalışmanın ömeMemini, M.E.B. Kılıç Ali Paşa İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören, 60 tane ilköğretim yedinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma 2003-2004 Öğretim yılının birinci döneminde yapılmıştır.11 Çalışmada öntest-sontest kontrol grubu dizaynı kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi için rasgele iki sınıf seçilmiştir. Kontrol grubuna geleneksel öğretim metoduyla, deney grubuna ise yapılandıncı öğrenme metodu (5E Metodu) ile eğitim verilmiştir. Her iki grupta da fiziksel ve kimyasal değişme ile ilgili benzer aktiviteler yapılmıştır. Çalışmada için gerekli veriler üç adet ölçme aracı ile toplanmıştır. Bunlar: Konu Bilgi Testi, Kavrama Testi, Fen Bilgisi Tutum Testi' dir. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için t-testi, ANCOVA ve chi-square analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarında, yapılandıncı öğrenme modeliyle eğitim verilen öğrencilerin, bilişsel alanın bilgi düzeyi ile geleneksel metotla eğitim verilen öğrencilerin, bilişsel alanın bilgi düzeyi arasında anlamlı bir farkın olmadığı, buna karşın kavrama düzeyinde yapılandıncı öğrenme modeli lehine anlamlı bir arkın olduğu bulunmuştur.Aynca yapılandıncı öğrenme modeliyle eğitim verilen öğrencilerin fen bilgisine karşı tutumlan ile geleneksel metotla eğitim verilen öğrencilerin tutumlan arasında anlamlı bir farkın olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın bulgularına dayanarak, fen bilgisi eğitiminde öğrencilerin bilişsel alanın üst düzey davranışlarının kazanılmasında yapılandıncı öğrenme metotlarının daha etkili olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test the effect of a constructivist learning model of information level and comprehension level of cognitive domain and attitude toward science of students in 7th class in science lesson about physical and chemical change. In this study the sample were consisted of 60 students who were from Ankara Kılıç Ali Paşa Primary School. The study was conducted during the 2003-2004 first semester. In this study, pre test-post test control grup design was used. The subjects of this study was divided into two (experimental and control) groups randomly. The control group were taught with traditional teaching method, while the experimental group were learned withIV constructivist learning model. Similar activities which were related to physical and chemical change were used in both groups. T-test, ANCOVA and che-square analysis were used for testing the hypotheses of the study. The results showed that students who were learned with a constructivist learning model scored significantly higher than the students who were taught with traditional teaching method with respect to comprehension level of cognitive domain. The results also indicated that information level of cognitive domain and attitude toward science of students weren't significantly different. From the findings of this study, one can conclude that the constructivist learning model is more effective in enhancing comprehension level of cognitive domain. Key Word: Science Education, Constructivism, 5E's Method, Physical and Chemical Change.