İlköğretim 8. sınıf genetik ünitesine yönelik bilgisayar destekli bir materyalin geliştirilmesi ve etkililiğinin araştırılması
Developing determining the effectivenss of a computer aided instruction material for 8th grade students
- Tez No: 145380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Science Learning, Genetics, Computer Aided Instruction, Simulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Fen bilgisi, içerdiği çok miktarda yabancı ve anlaşılması zor kavram ile öğrencilerin çekindikleri ve zorlandıkları derslerin başında gelmektedir. Öğrencileri fen bilgisi ile barıştırmak ve onlara eğlenerek öğrenme ortamı sağlamak konusunda geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldığı bilinmektedir. Bundan ötürü günümüzün teknolojik imkanları ile harmanlanarak öğrencilerin birçok duyusuna hitap eden ve onların ilgilerini canlı tutarak grup çalışmalarına yönelten yeni yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacı ile böyle bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmada kontrol gruplu yarı deneysel metodoloji kullanılmıştır. Uygulamalar ilköğretim 8. sınıf düzeyinde biri kontrol (N=40) ve biri deney (N=38) olmak üzere iki grup üzerinde toplam 78 öğrenci ile yürütülmüştür. Deney grubunda araştırma için geliştirilen BDÖ materyali ve tamamlayıcı etkinlik sayfaları kullanılırken kontrol grubunda konular geleneksel yöntemle işlenmiştir. Öğrencilerin başlangıç seviyelerini ve geliştirilen materyalin uygulanması sonrasındaki ilerlemelerini tespit etmek için“Genetik Ünitesi Başarı Testi”ve“Fen Bilgisi Dersine Karşı Tutum Ölçeği”ön ve son test olarak kullanılmıştır. Öğrencilerle mülakatlar yapılarak sahip oldukları kavram yanılgıları tespit edilmiş, ayrıca gözlemler ile derse karşı tutumları ve ders içerisindeki davranışları ortaya konmuştur. Ön test olarak uygulanan başarı testinden elde edilen bulgular üzerine t testi uygulanmış ve genetik konusundaki bilgileri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Son test sonuçlarına göre deney grubu lehine öğrencilerin başarılarında manidar bir farklılık bulunmasına rağmen her iki grupta da bazı yanılgıların hala devam ettiği görülmüştür. Tutum ölçeğinden de benzer şekilde deney grubu lehine olumlu bir ilerleme olduğu görülmüştür. Bilgisayar ortamında etkileşimliliğin başarıyı artırdığı vurgulanmış ve geliştirilecek materyallerde bu tarz etkinliklere yer verilmesi önerilmiştir.Anahtar Kelimler : Fen Bilgisi Eğitimi, Genetik, Bilgisayar Destekli Öğretim, Simülasyon,
Özet (Çeviri)
Developing and Determining the Effectiveness of a Computer Aided Instruction Material for 8th Grade Students Science is one of the most complex and difficult lessons for the students due to lots of different and foreign concepts. It is known that the traditional techniques to make students learn and to overcome the prejudice towards science when they have fun are unsuccessful. This study was executed so as to develop the techniques which combine modern technological possibilities, address students' senses, interests and also which encourage students to group work. During the study Quasi-Experimental Design was applied. Applications were organised in two groups, upon totally 78 students, one of them was control (N= 40) and the other was experiment (N= 38). While developed CAI materials and contemporary activity pages were used in the experiment group, the subjects were taught in traditional techniques in control group. To establish the progress after applying the developed material and students initial levels,“Genetics Unit Success Test”and“Measure of Attitude Towards Science”were used as the pre and post tests. Besides, by interviewing students, their misconceptsions were obtained and the behavior of the students' revealed with observation, t test was applied after having established the evidents on success test applied as a pre-test and although there was no meaningful difference on their knowledge of“Genetics”subject between two groups, according to the post test's results, it was obviously seen that students' success was increased in experiment group. In spite of this result some misconceptions have already seen in both groups. Also the same improvement was seen in“Measure of Attitude”test in experiment group. It was accentuated that interactivity increase the pupils success and therefore using interactive activities in new aplications was suggested.