Fen bilgisi öğretmenlerinin mezun oldukları branşların öğrenmeye etkisi üzerine bir araştırma
A research for effect to learning of science teachers' graduated faculty and programe
- Tez No: 146348
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi, Öğretmen, Branş, Fen Başarısı, Öğretmenin Başarıya Etkisi, Science Education, Science Teachers, Branch, Science Achievement, Effect of Teachers to Achievement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
II ÖZET Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Mezun Oldukları Branşların Öğrenmeye Etkisi Üzerine Bir Araştırma (Yüksek Lisans Tezi) Erhan EKİCİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran, 2004 Yapılan çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan fen bilgisi öğretmenlerinin mezun oldukları fakülte ve bölümlerinin (branşlarının) öğrencilerin 6. ve 7. sınıf fen bilgisi dersi ünite konularındaki başarıları üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu incelemektir. Çalışmanın örneklemini, Denizli ili Merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan 26 ilköğretim okulunda öğrenim gören 1282 8. sınıf öğrencisi ile yine bu okullarında içerisinde olduğu toplam 37 ilköğretim okulunda görev yapan 94 fen bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır.Ill Araştırmada, genel tarama türlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Önce 8. sınıf öğrencilerine 6. ve 7. sınıf konularını içeren ve araştırmacı tarafından geliştirilen bir test uygulanmış, öğrencilerin 6. ve 7. sınıftaki fen bilgisi öğretmenlerinin adlarını cevap anahtarına yazmaları sağlanmıştır. Öğretmenlere ise kişisel bilgileri ile ilgili bir anket uygulanmış, mezun oldukları fakülte ve bölüm itibari ile branşları tespit edilerek öğrenci verileri ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan çalışmada, araştırma hipotezlerini test etmek için İlişkisiz (Bağımsız) Örneklemler İçin t-testi (Independent Samples T-Test) analizi ile İlişkisiz Örneklemler İçin Tek Faktörlü Varyans (One-Way Anova) analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında, öğretmenlerin mezun oldukları fakülte ve bölümlerin (branşlarının), öğrencilerin fen bilgisi başarılarında etkili olduğu ve bu etkinin genellikle kendi branşları ile ilgili konu alanlarında olumlu, diğerlerinde ise olumsuz olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın bulgularına dayanarak, ilköğretim fen bilgisi eğitim ve öğretiminde, öğrencilerin başarıları üzerinde, öğretmenlerin ve mezun oldukları fakülte ile bölümlerin (branşlarının) etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A Research for Effect to Learning of Science Teachers' Graduated Faculty and Programe (M. Sc. Thesis) GAZİ UNIVERSYTY INSTITUTE OF EDUCATIONAL SCIENCES July, 2004 In this work which aimed to study worked in secondary schools science teachers' graduated faculties and departments effect on success in science lesson's subjects of the units at 6. and 7. classes. Sample of this work were 1282 student at 8. class who went to 26 schools center of city in Denizli and 94 science teachers who work in 37 schools include this 26 schools. In this work we used model of connectional research method. Firstly, students at 8. class were tested which was developed by investigator about subject of science lessons at 6. and 7. classes, and asked to write 6. and 7. classes of science on theirV papers. Teachers inquiried about personel informations. Stabilized teachers' graduated faculties and departments were releting to data of students. In this work, it was used independent samples t-test and analyses of one way Anova for testing hypothesis of research. According to result of this work, teachers' graduated faculties and departments were effectual on success in students' science lessons and it was observed that this effect was usually positive for subject of their graduated departments, but the effect was negative for the others. According to data of this work, teachers and their graduated faculties and departments were effectual on secondary schools' science education and instruction.