Kara Kuvetleri Komutanlığı görevli subay ve astsubayların performans değerleme sistemine yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of army officers' and non-commisioned officers'attitudes towards army performance appraisal system
- Tez No: 147004
- Danışmanlar: PROF. DR. TANIL KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performance Appraisal, Attitudes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Davranış Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, KKK' nda (Kara Kuvvetleri Komutanlığı) görevli subay ve astsubayların performans değerleme sistemine (sicil sistemi) yönelik tutumlarının belirlenmesi ve subay ve astsubayların tutumları., arasındaki farklılıkların ortaya konulmasıdır. Araştırma ile, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) bünyesinde halen devam eden, yeni performans değerleme sistemiyle ilgili çalışmalara önemli katkılar sağlanacağı düşünülmektedir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amacı, önemi ve kapsamı anlatılmıştır. İkinci bölümde, işletmelerde performans değerleme sistemi, TSK'nde performans değerleme-- sistemi ve yeni performans değerleme sistemi ile ilgili çalışmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, tutumlar, Mumların oluşumu, tutumların gücü, tutum-davranış ilişkileri ve tutumların ölçülmesi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, araştırmalım yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bölümde, araştırmayla ilgili hipotezler, veri toplama aracı, ana kütle ve örnek kütle ile ilgili bilgiler verilmiş ve araştırma uygulamasının tanıtımı yapılmışta. Beşinci bölümde ise, ölçüm aracı ile ilgili güvenilirlik ve geçerlilik ııanalizleri, demografik değişkenlerle ilgili tanımlayıcı analizler ve hipotezlerle ilgili sonuç çıkarıcı analizlere ve analizlerde elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Daha sonra, analizlerden elde edilen veriler yorumlanarak, sonuç ve teklifler yazılmıştır. Performans değerleme sistemine karşı tutumlar, geri besleme düzeyi, değerleyiciler, performans kriterleri, kariyer geliştirme, ödüllendirme ve kişisel gelişim-eğitim boyutları kapsamında incelenmiştir. Performans değerleme sistemiyle ilgili personelin duygu ve düşünceleri, tutum ölçeği geliştirilerek ölçülmüştür. Tutum ölçeği iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde demografik değişkenler 6 soruyla sorulmuş, ikinci bölümde ise, 32 ifadeden oluşan, Likert tipi ölçek ile katılımcıların performans değerleme sistemine yönelik tutumları ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, subay ve astsubayların, TSK performans değerleme sistemine karşı tulumlarının genelde olumsuz olduğu ve aym zamanda subay ve astsubayların tutumları arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Performans Değerleme, Tutumlar. ııı
Özet (Çeviri)
References The purpose of this thesis is to determine officers' and non-commisioned officers' attitudes towards Army Performance Appraisal System and to point out the differences between attitudes. It was thought that, the results of dissertation would do significant contributions to the studies of new performance appraisal system which is carried out by Army. This dissertation has five parts. In the first part, the aim and importance of the study were told. In the second part, performance appraisal systems in the organizations, performance appraisal system in the Army and new performance appraisal system studies in the army were told. In the third part, attitudes, formation of attitudes, power of attitudes, attitude-behavior relations and measurement of attitudes were told. In the fourth part, method of study, hypothesis and sample were told. In the fifth part, results.pi" reliability and validity analysis, results of descriptive analysis about demographic variables and results of hypothesis analysis were given. Afterwards, results of study and recommandations about Army performance appraisal system were told. Attitudes towards performance appraisal system examined under the six dimensions: feedback level, performance criteria, carier improvement, rewarding and personel improvement-training. An attitude questionnaire were developed to measure IVattitudes towards performance appraisal system. Questionnaire has two parts: In the first part there are six questions about demographic properties of respondents. Second part is a Likert type questionnaire that have thirty two items about performance appraisal system. As a conclusion, it was found out that the officers' and non-commisioned officers' attitudes towards Army performance appraisal system is negative and there is significant differences between officers' attitudes and non-commisioned officers' attitudes.