The effectiveness of superimposed advertisements versus traditional commercials
Bant reklamların ve geleneksel televizyon reklamlarının etkililik açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 147599
  2. Yazar: PINAR KOCABIYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Reklamcılık, İşletme, Psychology, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bant Reklamlar, Geleneksel Televizyon Reklamları, Reklam Sayısı, Reklam Etkililiği, Superimposed Advertisements, Traditional Commercials, Number of Advertisements, Advertisement Effectiveness
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, reklam türünün ve reklam sayısının, reklamlarının hatırlanması ve reklamlara karşı tutumun oluşmasındaki temel etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada reklam türü, aym film içine bant reklam(lar) veya geleneksel teleziyon reklam(lar)ı yerleştirilerek deneysel olarak manipüle edilmiştir. Çalışmada reklam sayısı ise her iki reklam türü için seçilen film içine 1 veya 7 reklam yerleştirilerek deneysel olarak manipüle edilmiştir. Reklam türü manipülasyonu ile ilişkili olarak hem bant reklamların hem de geleneksel televizyon reklamlarının daha sonra hatırlanabilecek şekilde, uzun süreli belleğe giriş yapabileceği hipotezi öne sürülmüştür. Ancak, bant reklamlann daha kısa süreli olması ve arka planda devam etmekte olan programın dikkati dağıtabileceği göz önünde bulundurularak, bant reklam(lar)a mazur bırakılan izleyicelirinin reklamları tanıma ve hatırlama puanlanmn geleneksel televizyon reklam(lar)ı izleyicilerinin puanlarına kıyasla daha düşük olması beklentisi vardır. Reklam sayısıvııı manipülasyonu ile ilişkili olarak ise, reklam türünden etkilenmeksizin 7 reklama maruz kalan izleyicilerin, geriye doğru ket vurma ve ileriye doğru ket vurma dolayısıyla 1 reklama maruz kalan izleyicilere kıyasla reklamları tanıma ve hatırlama puanlarının daha düşük olacağı beklentisi vardır. Bunun yanında, literatürün bir seferde kısa süreli bellekte en çok 5 parça bilginin işlenebileceği bilgisi ışığında (Simon, 1973) her iki reklam türü için de 7 reklama maruz kalan izleyicilerin en çok 5 reklam hatırlayabileceği hipotezi öne sürülmüştür. Ayrıca, 7 bant reklama maruz kalan izleyicilerin reklamlara ve programa aynı anda maruz kalacağı düşünülerek bu izleyicilerin kısa süreli bellek kapasitesinin düşebileceği ve bu durumun geleneksel televizyon reklamlarına kıyasla daha az reklamın hatırlanmsı ile sonuçlanacağı beklentisi vardır. Bu çalışmada, program içine yerleştirilen reklamlara karşı tutumun yanı sıra olası program ortamı değişkenlerinin reklama karşı tutum üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak izleyicilerin programa yönelik tutumları da ölçülmüştür. Ancak, hem program içine yerleştirilen reklamlara karşı tutum hem de programa karşı tutum ile ilgili olarak potansiyel farklılıkların bireysel bazlı olacağı öne sürülmüştür. Dolayısıyla her iki tutum ölçeği için de belirgin ana etkiler beklenmemektedir. Araştırma Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan 60 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bilgiler 2 farklı tutum ölçeği ve 3 farklı bellek testi uygunalarak elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, bazı hipotezler doğrulanmış, bazı hipotezler ise kısmen doğrulanabilrniştir. Öte yandan, bazı hipotezler için ise hiç bir kanıt elde edilememiştir. Genel olarak çalışmanın sonuçlan değerlendirildiğinde, reklam etkililiği açısından geleneksel televizyon reklamlanmn bant reklamlara kıyasla daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, izleyiciler çok reklama (7 reklam) maruz bırakıldığında geleneksel televizyon reklamları ve bant reklamlar arasındaki bu farkın göz ardı edilebilir bir fark olduğu bulgusuna varılmıştır. Sonuçlar ilgili literature içinde tartışılmıştır.IX
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the effect of type of advertisement & number of advertisement manipulation on memory for and attitude towards advertisements. Type of advertisement was manipulated via embedding either superimposed advertisement(s) or traditional commercial(s) in a movie. The number of advertisement manipulation was made through embedding either 1 or 7 advertisements for both types of advertisements in the same movie. With respect to type of advertisement manipulation, it was hypothesized that, both superimposed advertisements and traditional commercials may have an access to LTM for later recall and recognition. However, it was expected that, the recall and recognition scores of the viewers exposed to superimposed advertisement(s) will be lower compared to traditional commercial viewers due to the shorter duration and background distraction characteristics of superimposed advertisements. Regarding number of advertisements manipulation, it was hypothesized that, regardless of the type ofV advertisement, the recall and recognition scores of the viewers exposed to 7 advertisements will be lower compared to viewers exposed to only 1 advertisement due to retroactive and proactive inhibition. Secondly, it was hypothesized that, for both types of advertisements the viewers exposed to 7 advertisements will be able to recall at most 5 advertisements concerning that, at most 4 or 5 chunks (advertisements) could be processed in STM at one time (Simon, 1973). Further, it was expected that, the processing capacity of STM for viewers exposed to 7 superimposed advertisements might be reduced due to simultaneous view of the advertisements with the ongoing program, which may result in less processing of chunks (advertisements) and therefore lower levels of recall as compared to viewers exposed to 7 traditional commercials. In the present study, in addition to attitude towards the embedded advertisements, viewers' attitude towards to program was also measured concerning the potential effects of program environment related variables on attitude towards advertisements. However, in relation to both attitude towards program and attitude towards embedded advertisements, it was proposed that, the variations will be on an individual basis; thus, no main effect was expected with respect to both aspects of attitude measurements. 60 undergraduate students from METU participated in the study. Data gathered via administration of 2 different attitude scales and 3 different memory scales. The results of the present study confirmed some of the hypothesizes. However, some were only partially confirmed and for some, no evidence could be obtained. On the whole, it was concluded that, the effectiveness of traditional commercials are superior compared to superimposed advertisements with respect to memory for advertisements. However, when individuals are exposed to multiple advertisements (7 in our case) this difference was negligible between traditional commercials and superimposed advertisements. The implications of the study were discussed.vi