Doğu ladini (Picea orientalis (L.) Link) için trigonometrik gövde profili denkleminin oluşturulması
Construction of trigonometric variable- taber equations for spruce (Picea orientalis (L.) Link) trees
- Tez No: 149475
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trigonometrik Değişkenli Gövde Profili Denklemi, Gövde Şekli, Model Karşılaştırma rv, Trigonometric Variable-Form Taper function, Stem Form, Model Comparison V
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Kolaylıkla ölçülebilen ve ağaçların temel boyutlarını simgeleyen göğüs çapı ve boyun fonksiyon olarak gövde üzerindeki herhangi bir noktadaki çap değeri gövde profili denklemleri ile güvenilir bir biçimde tahmin edilebilir. Gövde profili denklemlerinin oluşturulmasında şimdiye kadar pek çok araştırıcı tarafından değişik yöntemler kullanılmış ve bu konuda zengin bir literatür oluşmuştur. Son zamanlarda Bi (2000) tarafından geliştirilen trigonometrik değişkenli üssel bir gövde profili denklemi ile hem ağaç türleri hem de bir ağacm değişik bölümleri arasındaki şekil farklılıkları tutarlı bir şekilde tahmin edilebilmektedir. Bu çalışmada, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü, saf Doğu Ladini (Picea orientalis (L.) Link.) meşcerelerinden seçilen 160 adet örnek ağaçtan elde edilen verilere bağlı olarak trigonometrik değişkenli üssel bir gövde profili denklemi oluşturulmuştur. Oluşturulan gövde profili denklemi sistematik hatasız olup, belirtme katsayısı 0.976'dır. Trigonometrik gövde profili denklemleri, hem tahmin güçleri yüksek hem de çok esnek bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle bir ağaç türünün yayılış gösterdiği farklı ortamlar için ihtiyaç duyulan çok sayıdaki gövde profili denklemi yerine tek bir trigonometrik gövde profili denklemi ile modelleme yapılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Construction of Trigonometric Variable-Form Taber Equations for Spruce (Picea orientalis (L.) Link.) Trees Taber equations that can accurately predict the diameter at any point on a stem from diameter at breast height and total tree height, two readily measured variables that characterize the basic dimensions of tree size. The construction of such equations has taken a number of approaches as demonstrated by the vast amount of literature in this area. Recently Bi (2000) introduced a trigonometric variable-form taper model the base function is constructed from trigonometric volume-ratio equations following the geometry of a tree stem. The specification for the exponent includes variables for depicting changes in stem form along a stem and variables for taking into account the differences in stem form associated with the changes in tree size. In this paper, a trigonometric variables-form taper equation has been developed from 160 trees sampled across natural stands in Artvin Forest District. The coefficient of the determination of the stem profile equation is 0.976. The equation predicts relative stem diameter without local bias. The flexibility and predictive performance of the trigonometric variables-form taper function should eliminate the needs of developing potentially a large number of site-specific taper functions.