Bazı cisplatin türevlerinin sitotoksisitesinin ve antitümör aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antitumour and cytotoxic activity of cisplatin derivatives
- Tez No: 149884
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERAY KÖÇKAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: cisplatin analogları, ICso, MTT, antitumor aktivite, sitotoksisite, MCF-7, C6 hücre hattı, hücre kültürü
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET BAZI CİSPLATİN TÜREVLERİNİN SİTOTOKSİSİTESİNİN VE ANTITUMOR AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ Hatice BOZKURT Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi / Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Feray KOÇKAR) Balıkesir, 2004 Cisplatin uzun yıllardan beri kemoterapide kullanılan etkili bir antineoplastik ajandır. Etkisinin iyileştirilmesi yada tedavi sırasında oluşan yan etkilerinin yok edilmesi amacıyla yeni analoglar sentezlenmektedir. Bu çalışmada, yeni sentezlenmiş biyolojik sistemlerde etkisi bilinmeyen, Pt(dppe)(SA)2, Pt(dppm)(SA)2 ve Pt(dppe)(FU)2 cisplatin analoglarının sitotoksik ve antitumor etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla 4 farklı konsantrasyon ve zaman aralığında bu bileşiklerin etkileri E.coli DH5a bakteri hücrelerinin ODeoo absorbansları alınarak belirlenmiştir. Elde edilen değerler referans olarak alman klinikte kullanılan ticari cisplatin ilacı ile karşılaştırılmıştır. Bileşiklerin antitumor etkileri MCF-7 Göğüs kanseri ve C6 Glioma hücre hattında MTT sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Öncelikle klinikte kullanılan cisplatin ile MTT testinin kullanılacak hücre sayısı, MTT miktarı, %FCS konsantrasyonu gibi parametreleri optimize edilmiştir. Optimum koşullar altında üç farklı orijinal bileşiğin etkileri ait 10 farklı konsantrasyon 24, 48 ve 72 saat zaman aralıklarında MTT testi ile belirlenmiştir. Bu iki hücre hattı için, istatistiki olarak önemli etki oluşturan "konsantrasyonlar ve zaman aralıkları bulunmuştur. Elde edilen verilerden hücre bölünmesini %50 inhibe eden konsantrasyon olan IC50 değerleri belirlenerek, klinikte kullanılan cisplatin ve Pt(NH3)2l2 bileşiği ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen IG50 değerlerinden, üç orijinal bileşiğin de C6 Glioma hücreleri üzerinde MCF-7 hücre hattına göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF ANTTTUMOUR AND CYTOTOXIC ACTIVITY OF SOME CISPLATIN DERIVATIVES Hatice BOZKURT Balıkesir University, Institute of Science, Department of Biology (Msc Thesis / Supervisor. Assis.Prof.Dr. Feray Koçkar) Bmlikesir-Tartey, 2004 Cisplatin is a antineoplastic agent which have been widely using in chemotherapy for many years. Many cisplatin analogs have been synthesised in order to improve the effects of the drags on tumour cells and diminish any side-effects that would be occurring in the body during the treatment. In this study, cytotoxic and antitumour effect of newly synthesised cispiatin analogs which was not known any biological effects, Pt(dppe)(SA)2, Pt(dppm)(SA)2 and Pt(dppe)(FU)2, were determined. The cytotoxic effects of the compounds were tested using ODöoo absorbance of the E.coti DH5a cells in four different concentration at four different time points, namely 4b, 8h, 12b, 24h. The values obtained from this were compared to cisplatin, which is commercially available and used İn clinic as reference values. The antitumour activity of these compounds were determined using MTT test in MCF-7 breast cancer ceü line and C6 Glioma cell Ike.. Firstly, the number of cells, the amount of %FCS and MTT to be used in MTT assay were optimised «sing cisplatin that is used in clinic. Upon the determination of the optimised conditions, the effect of three different cisplatin analogs were found using MTT assay with 1 1 different concentrations at three different time points, namely 24h, 48h and 72h. The concentrations and time points showing statistically important effect were found for these ceü lines. Then, IC50 values which is a concentration reducing the cells division to 50% were calculated and compared to cisplatin and PtCNH^Ia compounds. From the IC50 values, three newly synthesised cisplatin analogs were found more effective m C6 Glioma cells than MCF-7 Breast cancer eel line. Key worsts: cispiatin analogs, IC30, MTT, antitumour activity, cytotoxicity, MCF-7 cell line, C6 cell line, cell culture. 11