Farklı triticale hatlarının morfolojik ve DNA markörleriyle genetik karakterizasyonu
The genetic DNA marker and morphological characterization of different triticale lines
  1. Tez No: 151109
  2. Yazar: MEHMET ATAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMALETTİN YAŞAR ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Triticale, Polymerase chain reaction (PCR), Random amplified polymorphic DNA (RAPD)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Doktora Tezi FARKLI TRİTÎCALE HATLARININ MORFOLOJİK VE DNA MARKÖRLERIYLE GENETİK KARAKTERİZASYONU Mehmet ATAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ Bu çalışma; 2000-2001 yıllarında A.O. Ziraat Fakültesi, Araştırma Uygulama Çiftliği deneme tarlalarında 2 yıl süreyle ve Tarla Bitkileri Bölümü, biyoteknoloji labaratuvarında yürütülmüştür. Denemelerde, 25 adet tritikale çeşit/hattı verim ve verim öğeleri yönünden incelenmiş ve ayrıca RAPD-PCR tekniği ile genetik karakterizasyonu belirlenmeye çalışılmıştır. İki yılın ortalaması olarak; çiçeklerime tarihi 27.00-35.87 gün arasında değişmiş olup, en erkenci hat ZF 12 ve en geççi hat ise LAD 388'dir. En kısa bitki boyuna sahip tritikale hattı MT 1 (109.6 cm), en uzun tritikale hatü ise ZF 3 (144.1 cm) olmuştur. En fazla kardeşlenme gösteren tritikale hattı 5.27 adet /bitki ile ZF 15, en az kardeşlenme gösteren tritikale hattı ise 4. 31 adet/bitki ile JGS olmuştur. En uzun başak uzunluğuna sahip tritikale hattı CWT (107.9 mm), en kısa başak uzunluğuna sahip tritikale ham ise ZF 7 (85.24 mm) olmuştur. Tritikale hatlarının ortalama başakçık sayısı 19.42 adet/başak (ZF 12) ile 27.05 adet/başak (ZF 3) arasında değişmiştir. En yüksek başakta tane sayısına sahip tritikale hara LAD 388, en düşük başakta tane sayısına sahip tritikale hattı ise ZF 12 olmuştur. Başakta tane ağırlığı yönünden en yüksek değer ZF 8 tritikale hattında, en düşük başakta tane ağırlığı ise ZF 12 tritikale hattından elde edilmiştir. Bin tane ağırlığı yönünden 43.62 g ile ZF 16 tritikale hattı en yüksek değeri, 32.45 g ile LAD 388 tritikale hattı ise en düşük değeri vermiştir. En yüksek tane verimine sahip tritikale hattı ZF 16 (5920.9 kg/ha) olup, bunu sırasıyla ZF 15 tritikale hattı ve Tathcak-97 tritikale çeşidi izlemiştir. En düşük tane verimine sahip tritikale hatü ise ZF 12 (4750.3 kg/ha) olmuştur. Hasat indeksi yönünden tritikale hatları % 29.30 ile 36.37 arasında değişen değerler göstermişlerdir. Protein oranı yönünden, tritikale hatlarının ortalama olarak % 1 1.76 (ZF 6) ile 14.37 (ZF 3) arasında değişen değerler gösterdiği saptanmıştır. RAPD-PCR sonuçlarına göre; kullanılan primerlerden 15 tanesi ampiifikasyon göstermiş ve % 61.6 oranında polünorfizm elde edilmiştir. Primer başına ortalama 4 adet RAPD ürünü oluşmuş, bunlardan 2.46'sı polimorfîk bulunmuştur. Tritikale çeşit ve hatları başlıca 3 grupta toplanmıştır. Birinci grupta yer alan ZF 2 hattı diğer tüm çeşit ve hatlarla 0.16 oranında farklılık göstermiş, LO 51 hattı ile diğer tüm hatlarlarla 0.15 oranında farklı olarak saptanmıştır. Diğer hatlar 3. grupta yer almıştır. ZF 8-GTAD, ZF 6- ZF 7, ZF 16-JGS hatları birbirine genetik olarak en yakın hatlar olarak bulunmuştur. Tathcak-97 tritikale çeşidine en yakın hattın ise ZF 1 olduğu saptanmıştır. Tritikale hatları arasındaki genetik uzaklık 0.034 ile 0.457 arasında değişme göstermiştir. RAPD-PCR yönteminin tritikale genotiplerinin genetik karakterizasyonunda kullanılabileceği belirlenmiştir. 2004, 106 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tritikale, Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), Rasgele çoğaltılmış DNA farklılığı (RAPD)
Özet (Çeviri)
ABSTÂRACT Ph.D. Thesis THE GENETIC 0NA MARKER AND MORPHOLOGICAL CHARACTERIZATION OF DIFFERENT TRÎTICALE LINES Mehmet ATAK Ankara University Graduate School of Natural Science and Applied Sciences Department of Agronomy SupervisonProf. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ The study was carried out at the Research Farm and Biotechnology Laboratory of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara during 2000-2001 for a period of two years. Twenty five lines and one cultivar of triticale were evaluated in the field experiment for yield and some yield components. Moreover, RAPD-PCR technique was used for the genetic characterization of the genotypes. Mean values of two years showed that anthesis date among the genotypes had range of 27.00-35.87 days with earliest anthesis date in ZF 12 and the latest anthesis date in LAD 388. The shortest genotype was MT 1 (109.6 cm) and the longest genotype was ZF 3 (144.1 cm). The highest number of 5.27 tillers/plant were recorded on ZF 15 and the least number 4.31 tiller/plant were recorded on JGS. The longest spike (107.9 mm) was found on CWT and the smallest spike (85.24 mm) was found ZF 7. Mean number of 19.42 (ZF 12) spikilets/spike to 27.05 (ZF 3) spikilets/spike were observed among the genotypes. The highest and the least number of seeds/spike were observed on LAD 388 and ZF 12, respectively. On the basis of the seed weight, the heaviest seeds were found on ZF 8 and the lightest seeds were recorded on ZF 12. Whereas, on the basis of 1000 kernel weight, the largest value of 43.62 g was observed from line ZF 16 and the least value of 32.45 g was observed from line LAD 388. The highest yield of 5920.9 kg/ha was observed from line ZF 16 followed closely by line ZF 15 and cultivar Tathcak-97. The lowest yield was obtained from line ZF 12 (4750.3 kg/ha). A harvest index of 29.30-36.37 % was noted among lines. Mean protein of 1 1.76 % (ZF 6) to 14.37 % (ZF 3) was recorded among me evaluated lines and cultivar. On the basis of RAPD-PCR analysis, 15 primers showed amplification producing 61.6 % polymorphism, an average of 4 RAPD band were detected and 2.46 of them were polymorphic, constituting 3 main groups of triticale lines. ZF 2 in the first group showed variation of approximately 0.16 from other lines and cultivar. Similarly LO 51 of in the second group showed variation of 0.15 from other genotypes. Lines ZF 8- GTAD, ZF 6- ZF 7, ZF 16-JGS were very similar and showed themselves in the third group. The closest relative of Tathcak-97 was found to be ZF 1. A genetic variation of 0.034-0.457 was recorded among evaluated lines and cultivar. It was found satisfactory that RAPD-PCR could be effectively used to judge genetic characterization among the triticale genotypes. 2004, 106 pages