Chemoenzymatic synthsis of 4-hydroxy enones
4-hidroksi enonların kemoenzimatik sentezi
  1. Tez No: 153383
  2. Yazar: ELİF KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polyoxo-ketonlar, y-hidroksi enonlar, Mn(OAc)3 oksidasyonu. enzimatik kinetik resolüsyon. iv, Polyoxo-ketones, y-hydroxy enones. Mn(OAc)3 mediated oxidation, Enzymatic kinetic resolution. 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz 4-HİDROKSİ ENONLARIN KEMOENZİMATİK SENTEZİ Köse, Elif Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ocak 2004, 56 sayfa Optikçe saf, halkalı polyoxo-ketonlar, prostaglandin, didemnenon, sarkomisin, punaglandin, klavulon gibi biyolojik olarak aktif olan bir çok doğal üründe bulunan önemli yapılardır. Bu çalışmada, halkalı a-metil-|3-metoksi enon'dan başlanarak halkalı a'- asetoksi-a-metil ve y-hidroksi-a-metil enon'un her iki enantiomerlerinin kemoenzimatik sentezi gerçekleştirilmiştir. Mn(OAc)3 ile a'-asetoksillemenin ardından, elde edilen of-asetoksi enonun enzimatik hidrolizi sonucunda optikçe saf asetoksi enon ve hidroksi enon elde edilmektedir. Hidroliz sonucu elde edilen hidroksi enonun LİAIH4 kullanılarak indirgenmesi sonucu 4-hidroksi enonun (ya da y-hidroksi enon) her iki enantiomerine ulaşılmaktadır. Bu çalışma, bu türde maddelerin sentezi için model bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMOENZYMATIC SYNTHESIS OF 4-HYDROXY ENONES Köse, Elif M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir January 2004, 56 pages Chiral cyclic polyoxo-ketones are important structural units in many natural products, biologically active compouds, such as prostaglandins, didemnenones, sarkomycin. punaglandin, clavulone, etc. In this work, a chemoenzymatic synthesis of both enantiomers of the a'- acetoxy-a-methyl and y-hydroxy-a-methyl cyclic enones starting from a-methyl-(3- methoxy cyclic enone is described. Manganese (III) acetate-mediated acetoxylation followed by the enzyme-mediated hydrolysis of a"-acetoxy enone provides acetoxy enones. The reduction of the hydroxy enone, obtained from hydrolysis, furnished both enantiomers of 4-hydroxy enone or y-hydroxy enone by using LiAlH4. This study is a model for the synthesis of these type compounds.