Synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s and its derivatives from diammine bis(trihalophenolato) Cu(II) complexes
Poli(diklorofenilen oksit) ve türevlerinin Cu(II) komplekslerinden sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 153554
  2. Yazar: MUAMMER SONSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN GÖKAĞAÇ, PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(dihalofenilen oksit), diaminbis(trihalofenolat) komplexleri, ısıl bozunma, katı halde polimerleşme. vıı, Poly(dihalophenylene oxide), diamminebis(trihalophenolato) complexes, thermal decomposition, solid state polymerization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz POLİ(DİKLOROFENİLEN OKSİT) VE TÜREVLERİNİN Cu(II) KOMPLEKSLERİNDEN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Sonsuz, Muammer Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Gülsün Gökağaç Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Eylül 2004, 62 sayfa Bu çalışmada, poly(dihalofenilen oksit)lerin, diaminbis(triklorofenolat) Cu(II) ve diaminbis(tribromofenoIat) Cu(II) komplekslerinin ısıl olarak bozunması ile sentezi ve karakterizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, komplekslerin sentezinde 2,4,6-triklorofenol (TCP), 2,4,6-tribromofenol (TBP) ve amon)'ak ligand olarak kullanılmıştır. Kompleksler X-ışmı difraksiyonu, FTIR, DSC, kütle analizi, manyetik duyarlılık ve C, H ve N element analizleri kullanılarak karakterize edilmişlerdir. Sentezlenen kompleksler, poli(dihalofenilen oksit) elde etmek için ısıl bozunmaya tabii tutulmuştur. Polimerleşme iki farklı koşulda gerçekleştirilmiştir. İlk koşulda, bozunma üzerinde sıcaklığın etkisini tayin etmek için, süre 3 saate sabit tutulup bozunma sıcaklığı değiştirilmiştir. İkinci koşulda, bozunma sıcaklığı en yüksek yüzde dönüşüm veren değerde sabit tutulup, süre 3 saatle 48 saat arasında değiştirilmiştir. Sentezlenen polimerler FTIR, ^-NMR, 13C-NMR, DSC, SEM, FAAS ve viskometrik ölçümleriyle karakterize edilmiştir. vıÇalışmanın sonunda, yüzde dönüşüm ve polimerin yapısının başlangıç kompleksinin türüne ve polimerleşme koşullarına bağlı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(DIHALOPHENYLENE OXIDE)S AND ITS DERIVATIVES FROM DIAMMINE BIS(TRIHALOPHENOLATO) Cu(II) COMPLEXES Sonsuz, Muammer M.S., Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülsün Gökağaç Co-Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek September 2004, 62 pages In this study, synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s were done by thermal decomposition of diamminebis(trichlorophenolato) copper(II) and diamminebis(tribromophenolato) Cu(II) complexes in solid state. 2,4,6- trichlorophenol (TCP), 2,4,6-tribromophenol (TBP) and ammonia were used as ligands in the complex syntheses. The complexes were characterized by means of X- ray diffraction, FTIR, DSC, mass spectroscopy, magnetic susceptibility and C, H, N elemental analyses. Synthesized complexes were decomposed thermally in solid state for the production of poly(dihalophenylene oxide)s. Polymerizations were carried out at two different conditions. In the first condition, the decomposition time was kept constant at 3 hours and temperature was varied for each sample to observe the effect of temperature on decomposition. In the second condition, the decomposition IVtemperature was kept constant at maximum conversion temperature and the period of time was varied from 3 hours to 48 hours in order to define the effect of time on the decomposition. Synthesized polymers were characterized by FTIR, 'H-NMR, 13C- NMR, DSC, SEM, FAAS and viscometric measurements. At the end of the study, it was observed that, the percent conversion and the structure of the polymeric product depend on polymerization condition and the type of the starting complex.